Ana SayfaDünyaRusya’dan Suriye görüşmeleri için PYD’ye de davet: Federasyon yetkilileri çağrıldı

Rusya’dan Suriye görüşmeleri için PYD’ye de davet: Federasyon yetkilileri çağrıldı

HABER MERKEZİ – Rusya, Suriye’deki çeşitli etnik grupların yer alacağı kongreye PYD’nin de içinde bulunduğu Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu yetkililerini de davet etti.

Suriye barış görüşmelerinin 7. turu Kazakistan’ın başkenti Astana’da başlarken, Rusya bir yanda iç savaşın devam ettiği ülkedeki krizin çözümü için başka inisiyatifler de alacağını açıklamıştı.

Bu kapsamda Rusya lideri Vladimir Putin geçen hafta Suriyeli taraflara teklif ettiklerini açıkladığı Suriye Halk Kongresi’nin düzenleneceğini bildirmişti.

PYD’ye de davet

Bugün ise Rusya, Suriye’nin çeşitli etnik gruplarının yer alacağı kongreye Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) de içinde bulunduğu Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu yetkililerini de davet etti.

Kuzey Suriye’de yönetime danışmanlık yapan Badran Jia Kurd, Reuters ajansına yaptığı açıklamada, “Olayı inceliyoruz, şu ana kadar ki görüşümüz olumlu” diye konuştu.

Kongre Kasım ortasında

Suriye barış görüşmelerinin 7. turunun başladığı Kazakistan’ın başkenti Astana’da gazetecilere açıklamalarda bulunan Lavrentyev, Suriye Halk Kongresi’nin düzenlenme yerine ilişkin olarak Rusya dahil çeşitli seçeneklerin değerlendirildiğini belirtmişti.

Daha önce Suriye’de yapılacak siyasal reformların, kongredeki tartışma konularında biri olacağını kaydeden Lavrentyev, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın, ülkedeki anayasal reformların hazırlık sürecini başlatmaya hazır olduğunu söylemişti.

Daha önce, bu kongreye Kürt ve Türkmenler de dahil Suriye’deki tüm etnik grupların davet edileceği ve kongrenin Kasım ortasında Rusya’nın Soçi kentinde toplanabileceği bildirilmişti.

Türkiye karşı

Türkiye, Ahmet Davutoğlu’nun dışişleri bakanlığı döneminde davet ettiği PYD’yi ‘terör örgütü’ olarak tanımlıyor ve Suriye’deki barış görüşmelerine dair yapılan uluslararası toplantılarda yer almasına karşı geliyor.