Ana SayfaKültür-Sanat‘Sanat teslim alınamaz’: MKM, 3. İstanbul Kürt Kültür Sanat Günleri’ne hazır

‘Sanat teslim alınamaz’: MKM, 3. İstanbul Kürt Kültür Sanat Günleri’ne hazır

HABER MERKEZİ – Mezopotamya Kültür Merkezi 25 Ekim’de başlayacak ve 4 gün sürecek 3. İstanbul Kürt Kültür Sanat Günleri’ne hazırlanıyor. Konserlerden sergilere, tiyatro oyunlarına ve panellere bir çok etkinliğin yer aldığı program bu yıl ilk defa OHAL koşulları altında gerçekleşiyor. KHK’ler ve kayyumlar aracılığıyla Kürt kültürü ve sanatı ile ilgili çalışmalar yürüten birçok kurumun kapatıldığı bir dönemde tüm zorluklara rağmen festivalin hazırlıklarını sürdüren MKM’li sanatçılardan Nurcan Değirmenci, “Nefes almanın yolu sanat ve biz de sanatla direniyoruz. Önemli olan da böylesi dönemlerde mücadele etmek” derken, Genim ise durumu “Faşizmin en çıplak şekilde kendisini hissettirdiği bir dönem. İktidarların toplumun umutlarını yok etmek için denedikleri  yollardan biri de sanatı teslim almak. Ama yegane teslim alınamayan şeylerden biri de sanat. Direnmeye devam” diye özetliyor.


Haber. Çağdaş Kaplan


Mezotopamya Kültür Merkezi (MKM) tarafından bu yıl 3’üncüsü düzenlenecek olan Kürt Kültür ve Sanat Günleri, 25 Ekim Çarşamba günü İstanbul’da başlıyor.

Konserlerden, resim sergilerine, tiyatrodan panellere bir çok etkinliğin düzenleneceği Kürt Kültür Sanat Günleri öncesi MKM’in kapısını çaldık ve hem festivalin hazırlıklarını hem de Olağanüstü Hal (OHAL) koşullarında Kürt kültür ve sanat mücadelesini konuştuk.

Böylesi süreçlerin çok da yabancısı olmayan ve 1991 yılından bu yana asimilasyon politikalarına karşı kültür sanat mücadelesi veren MKM’in Tarlabaşı’ndaki tarihi binasının içine girdiğinizde ön provalarını alan sanatçıların seslendirdiği şarkılar karşılıyor sizi.

Kürtlerden ve Mezopotamya’daki diğer halklardan çalınarak Türkçeleştirilen şarkıları asıllarına uygun haline getirerek seslendirmesi projesi olan Şahiya Stranan’ın hazırlıklarını yapıyor MKM’liler. Şahiya Stranan bu yıl da geçmiş iki yıl olduğu gibi Kürt Kültür ve Sanat Günleri’nde sahnelenecek konserlerden.

İlk olarak Nurcan Değirmenci ile konuşuyoruz. Yaklaşık 4 aydır Kürt Kültür ve Sanat Günleri’nin hazırlık çalışmalarını sürdürdüklerini ve artık 25 Ekim’e hazır olduklarını belirtiyor.

Bu yılki program hakkında bilgiler veren Değirmenci, festivalin açılışının 25 Ekim’de saat 13.30’da Murat Satılmış adlı bir tutuklunun resim sergisi ile yapılacağını ardından aynı gün OHAL döneminde Kürt kültür ve sanat çalışmaları ve kapatılan kültür sanat kurumlarının yaşadıklarının tartışılacağı bir panel düzenleneceğini belirtiyor.

Kenter Tiyatrosu, Şişli Kent Kültür Merkezi, Su Gösteri Merkezi, Bostancı Gösteri Merkezi gibi bir çok mekanda gerçekleştirilecek etkinlikler arasında bu yıl Rojhelat Project adlı yeni bir etkinlik de var.

Değirmenci, konserde İran’dan Kürt sanatçıların ve MKM’den Serhat Kural’ın Kürtçe’nin Erdelani, Lori gibi lehçelerinde şarkılar seslendireceğini söylüyor.

‘Yerimizde duramayız, sanatla direnmeye devam ediyoruz’

Değirmenci OHAL’den bahsedince, son bir yılda KHK’lerle kapatılan Kürt kültür kurumları, tiyatrolar, işten çıkartılan Kürt sanatçıları hatırlatıp son bir yılda tüm baskı ortamına rağmen çalışmalarını nasıl yürüttüklerini ve ne gibi baskılarla karşılaştıklarını soruyoruz.

Değirmenci şöyle cevap veriyor:

Nefes almanın yolu sanat ve biz de sanatla direniyoruz. Yarın ne olacağını bilmiyoruz diye yerimizde oturamayız. MKM yıllardır bunu yapıyor kültür ve sanatla direniyor.

Üretimi durduramayız. Önemli olan da böylesi dönemlerde mücadele etmek ve sanat yapmak gerekiyor. Hem biz sanattan beslenmeliyiz hem de sanatla topluma nefes aldırmalıyız. Başka şansımız yok.

‘Bu baskıların yabancısı değiliz, sanat teslim alınamaz’

Şahiya Strana’nın ön provasının arasında, yıllardır MKM’de çalışmalarını sürdüren Genim’le sohbet ediyoruz. Geçmişte de birçok konseri yasaklanmış, engellemelerle karşılaşmış bir sanatçı Genim.

“Ne değişti. Geçmişte de baskı vardı ama son dönemde karşılaştıklarınız neler?” diye soruyoruz Genim’e.

“Faşizmin en çıplak şekilde kendisini hissettirdiği bir dönem” diyor Genim ve ekliyor:

Zor ve çetin bir süreçten geçiyoruz. Ama bu baskı yöntemlerinin yabancısı değiliz. Bugün de KHK’lerle kayyumlarla kültür kurumları kapatılıyor.

Kültür ve sanat toplumun kılcal damarlarıdır. Toplumu besleyen temel hattır.

Yegane teslim alınamayacak şey kültür sanattır. İktidar her zaman teslim almayı dener ama teslim alamaz. Toplumu dinamik kılmak korkularından arındırmak sanatın işidir. O yüzden de egemenlerin ilk teslim almak istedikleri şeydir. Bugünkü baskının amacı da bu.

MKM özellikle bu dönemde böyle bir festivali İstanbul’da gerçekleştirerek kültür ve sanatla toplumun umutlarını güçlendirmek istiyor.

Bir başka MKM’li sanatçı Veysi Ermiş ise “Sanat yaşamın özgür dilidir bizler yaşama dair düşüncelerimizi hangi baskı olursa olsun sanatla ifade etmeye devam edeceğiz. Bunun önüne kimse geçemez” diyor ve ekliyor: “MKM mücadelesi bir yolculuktur”.

Ermiş de tüm diğer MKM’liler gibi heyecanla hazırlıklarını sürdürdükleri Kürt Kültür Günleri’ne herkesi “İktidarın yaratmak istediği korku iklimine karşı halkımızla birlikte şarkılarımızı söylemek istiyoruz. Halkımız da bunun farkında festivalde bu buluşmayla dayanışmayla umudu yükselteceğiz” ifadeleriyle Kürt Kültür Sanat Günleri’ne çağırıyor.

3. İstanbul Kürt Kültür Günleri’nin programı şöyle:

 

Previous post
Müftülere nikah yetkisi veren tasarının görüşmeleri ertelendi
Next post
Hakkında hapis cezası verilen WSJ muhabirinin haberi ne anlatıyordu?