Ana SayfaEkolojiSebebi HES’ler: Bendimahi Çayı’nın hızı ve yönü değişti

Sebebi HES’ler: Bendimahi Çayı’nın hızı ve yönü değişti

HABER MERKEZİ – Van’daki Muradiye Şelalesi’ni besleyen Bendimahi Çayı üzerine kurulan iki hidroelektrik santrali dolayısıyla çayın hem debisi hem hızı hem de yönü değişti. Muradiye Şelalesi de günden güne coşkusunu yitirirken, bu durum endemik bitki türlerini ve çayda yaşayan balık türlerini de tehdit ediyor.

Van’ın Muradiye ilçesinde bulunan Muradiye Şelalesi’ni Bendimahi Çayı besliyordu.

Üç yıl önce Muradiye Elektrik Üretim A.Ş. tarafından, Türkiye’nin 272’nci, Van’ın ise en büyük enerji santrali olduğu belirtilen Muradiye Ayrancılar hidroelektrik santrali (HES), Bendimahi Çayı’nın üzerine kuruldu.

Ortalama 124 milyon 564 bin 262 kilovatsaat elektrik üretimi ile şelale suyunun azalmasına neden olan HES’ler dolayısıyla, suyun hem debisi hem hızı hem de yönü değişti.

Muradiye Şelalesi’nin etrafındaki bitki örtüsünün de bu durumdan oldukça olumsuz etkilendiği belirtildi.

MA’nın haberine göre şelale etrafındaki esnaf da HES’lerin kapatılmasını istediğini ifade etti.

Ne olmuştu?

Geçtiğimiz aylarda Van Çevre Derneği Başkanı Ali Kalçık, suyun akışının değişmesi ile birlikte kanunda yer alan yüzde 10’luk can suyu kuralının da ihlal edildiğini dile getirmişti.

HES’lerin başlı başına bir doğa faciası olduğunu ve canlıların yaşam hakkının gasp edildiğini dile getiren Kalçık, söz konusu HES’in bir ‘işgal’ olduğunu söylemişti.

Kurumaya yüz tutan çayın içerisinde birçok canlının yaşamını sürdürdüğünü belirten Kalçık, bunun yanı sıra birçok endemik bitkinin de yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu aktararak, 20 kilometrelik bir alanda yüzlerce balığın toplu ölümlerine rastladıklarını belirtmişti.


Alakır Vadisi’nde yaşayan çevreci çift, HES firmalarının tehdidiyle karşı karşıya


 

Previous post
BM'den Bağdat ve Erbil'e çağrı
Next post
Meralar yok ediliyor: 'Üretici değil, çok uluslu şirketler kazanacak'