Ana SayfaGüncelSebebi küresel ısınma: Antarktik’teki 40 bin penguenden sadece ikisi hayatta kaldı

Sebebi küresel ısınma: Antarktik’teki 40 bin penguenden sadece ikisi hayatta kaldı

HABER MERKEZİ – Küresel ısınma sebebiyle yaşanan kıtlık dolayısıyla bu yıl Antarktik’te yaşayan 40 bin Adelie pengueninden sadece ikisi hayatta kaldı. Dört yıl içerisinde ikinci kez bu kadar büyük bir felaket yaşanırken, son 50 yılda böyle bir durumun yaşanmadığı belirtildi.

Penguengiller familyasından, Antarktik ve Subantarktik kökenli bir tür olan Adelie pengueninin, “feci bir ölüm zinciri” ile karşı karşıya olduğu belirtildi.

Fransız bilim insanları, Petrels Adası’nda yaklaşık 18 bin çift penguenden oluşan koloniden geriye yalnızca iki penguen yavrusu kaldığını ortaya koydu.

Binlerce penguen kıtlıktan ölürken, Adelie Adası (Terre Adélie) olarak da bilinen bölgede birçok çatlamamış yumurta bulundu.

Dört yıl içerisindeki ikinci “felaket”

2013’te de benzer bir olayla karşılaşan penguenlerden, hayatta kalan olmamıştı.

Bilim insanları, daha önce bölgenin gözlemlendiği 50 yıl boyunca hiç böyle bir olay yaşanmadığına dikkat çekti.

Daha önceki araştırmayı yürüten Fransa Milli Bilimsel Araştırmalar Merkezi’nden Yan Ropert-Coudert, bu yoğun ölümlerin sebebi olarak “yaz ayında denizde ‘rekor miktarda’ gözlemlenen buzları ve ‘eşi benzeri görülmemiş’ bir oranda yağmur yağmasını” göstermişti.

Aslında küresel ısınma dolayısıyla bütün Antarktika’da buzullar azalırken, bu penguenlerin yaşadığı bölgede bir istisna yaşandığı belirtildi: Bilim insanları, bu bölgede buzulların artmasını da başka bölgelerde eriyen buzullardan ortaya çıkan suya bağlıyor.

Buzun beklenmedik bir şekilde artması, penguenlerin yiyecek bulabilmek için 100 kilometre daha fazla yol gitmesine sebep olmuştu.

Ve yağmurlu hava dolayısıyla, ıslak kaldıklarında vücut sıcaklıklarını koruyamayarak ölmüştü.

Bu yıl gerçekleşen olay da yine yoğun buz kütlesi yüzünden gerçekleşti.

Sebebi küresel ısınma

Guardian’a konuşan Ropert-Coudert, “bölgenin 2010’da Adelia Adası’ndan 250 kilometre ötede yaklaşık iki tane İstanbul büyüklüğündeki bir buz parçasının, Mertz Buzulu’ndan ayrılmasının okyanus normallerine etkisinin büyük olduğunu” kaydetti:

Bölgede Mertz Buzulu’nun ayrılmasından sonra beklenmeyen meteorolijik olaylar gerçekleşmeye başladı, geniş alanlara yayılan iklim değişiklikleri büyük felaketlere yol açtı.

Küresel ısınmanın yakın süreçte, yine özellikle Antarktika’da bugüne kadar olduğu gibi birçok buzulun dramatik bir şekilde azalmasına, dolayısıyla da zincirleme bir şekilde canlıların yaşamında sıkıntılara yol açılacağı belirtiliyor.

Gelecek haftaki Avrupa Birliği toplantısında bölgenin ‘koruma altına alınması’ çağrısı

Öte yandan gelecek hafta 24 ülke ile Hobart’ta toplanan Avrupa Birliği Antarktik Deniz Yaşamı Kaynakları Görüşmeleri’nde (CCAMLR), Doğu Antarktika’daki alan ile ilgili “acil çağrı” üzerine toplanacak.

Ropert-Coudert, bölgede balıkçılık ve turizm gibi penguenlere yönelen başka ‘tehdit’ler de olduğunun altını çizerek, adanın koruma altına alınması çağrısında bulunuyor.


Karınca Dış Haberler