Ana SayfaÇeviriSebebi küresel ısınma ve çevresel stres: ‘Kayıp Balık Nemo’nun soyu tükeniyor

Sebebi küresel ısınma ve çevresel stres: ‘Kayıp Balık Nemo’nun soyu tükeniyor

HABER MERKEZİ – Bilim insanları, 2003 yapımı “Kayıp Balık Nemo” isimli animasyon film ile tanınan palyaço balıklarının soyunun, küresel ısınma dolayısıyla okyanusların ısınması ve çevresel strese bağlı olarak tükenebileceğini açıkladı.

Mercanların yakın akrabası anemonlar, kendilerine gıda, oksijen ve renk kazandıran alglerle simbiyoz halinde yaşayan deniz yaratıklarıdır.

Aynı zamanda anemon balığı olarak da bilinen palyaço balığı, anemonları yumurtaları ve yavruları için bir barınak olarak kullanır, karşılığında da anemonları temizler.

2003 yapımı animasyon filmde kaybettiği ailesini arayan palyaço balığı Nemo ile, birçoğumuz bu balıkları tanıdık.

Film vizyona girdiğinden bu yana, yaklaşık 1 milyon “Nemo”, tropikal mercanlardan alınarak evlerde “evcil hayvan” olarak beslenmeye başlamış, geçtiğimiz senelerde yapılan bir araştırma bu balıkların evde beslenmeye uygun olmadığını ortaya koymuştu.

Mercanların beyazlaması dolayısıyla “Nemo”nun türü tehlikede

2016’da El Niño’nun sebep olduğu sıcaklık dalgası ile Pasifik Okyanusu’nda ‘en yoğun mercan beyazlaması’ gerçekleşmiş, sonrasında gerilemişti.

Fakat bilim insanları, küresel ısınma dolayısıyla mercanların hala ölüm tehdidi altında olduğunu açıklamıştı.


Tarihteki en yoğun ‘mercan beyazlaması’ geriledi, fakat küresel ısınma iyileşmelerini engelleyebilir


Nature Communications (Doğa İlişkileri) Dergisi’nde yayımlanan yeni bir çalışmaya katılan bilim insanları ise, Güney Pasifik’teki Moorea Adası’nda yaşayan 13 çift palyaço balığını gözlemledi.

Araştırmaya göre, palyaço balıklarının yaşadığı anemonların yarısı beyazladı ve üzerlerindeki bütün algler yok oldu.

Guardian’ın haberine göre bu, okyanusların ısınması ve kirlenmesi gibi ‘çevresel stres’in bir ürünü olarak ortaya çıktı.

Bilim insanları makalede “Beyazlamış anemonların arasında yaşayan palyaço balıklarının azalmasının akabinde, içlerindeki yumurtaların da yüzde 73 gibi bir oranda azakdığını bulduk. Bu balıklar daha az yumurtlayıp daha az kuluçkada kalmaya başlayınca yaşayabilen yavru sayısı da azalıyor” yazdı.

Üstelik beyazlamayan anemonlarda da durum değişmedi.

Balıklar “çevresel stres” altında, küresel ısınma arttıkça durum kötüleşiyor

Balıklardan alınan kan örnekleri, stres hormonu kortizolun balıkları etkilediğini ve bu yüzden cinsellik hormonunu ve doğurganlığı azalttığını ortaya koydu.

2015 Paris Antlaşması’na göre, yaklaşık 200 ülke küresel ısınmayı 2 derece’nin altında tutmak için anlamıştı.

Fakat ülkelerin ‘sözlerinde durmaması’ ve karbon emiliminin sürekli artması ile küresel ısınma arttıkça okyanuslar da ısınmaya devam ediyor.


Karınca Dış Haberler