Ana SayfaÇalışma YaşamıSeyhan Belediyesi kadınların tezgahlarını ellerinden alıp kafelere ve Kızılay’a tahsis ediyor

Seyhan Belediyesi kadınların tezgahlarını ellerinden alıp kafelere ve Kızılay’a tahsis ediyor

HABER MERKEZİ – CHP’li Seyhan Belediyesi, Ahmet Kalfa Kültür Sokağı’nda takı, toka ve el işlerini satan kadınların tezgahlarını yıkarak kafelere tahsis ediyor. Buranın ‘ekmek kapıları’ olduğunu, kazandıkları ile ailelerine baktıklarını belirten kadınlar, ‘Yerimizden çıkmayacağız’ diyor.

Adana’nın Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Seyhan Belediyesi, merkezde bulunan Ahmet Kalfa Kültür Sokağı’nı kadınların kendi emekleri ile yaptıkları takı ve el işlerini satmaları için tahsis etmişti.

Ancak kadınlara ekonomik olarak katkı sağlayan bu imkan ellerinden alınıyor.

Sokağın arka tarafından kurulu bulunan tezgahlar kaldırılıp belediye tarafından kafelere tahsis ediliyor.

Sokağın girişindeki sağ taraf ise yıkılarak pasaj için merdiven yapılıyor.

Sokağın kalan kısmı da Kızılay’a yer olarak tahsis edildi.

Derme çatma tezgahlarda kışın yağmur, yazın sıcaklarla mücadele ederek el emekleriyle geçimlerini sağlayan yaklaşık 100 kadın, belediyenin şartlarını düzeltmek yerine tezgahlarını yıkmasına tepki gösterdi.

Kadınlar, tüm girişimlerine rağmen CHP’li Belediye Başkanı Zeydan Karalar ile görüşemediklerini sadece zabıtayla muhatap olduklarını ifade etti.

“Çocuklarıma bakmak için çalışıyorum”

Kadınlardan Tülay Ballıca, “Ne yapacağımızı bilmiyoruz, bizlere zabıta ya da birileri gelip ‘Size yer yaptık, geçici olarak orada kalacaksınız’ demedi. Biz bu koşullarda bile çalışmaya razıyız; ama ona da izin vermiyorlar” diye konuştu.

Ballıca, yazın sıcaklarda çok zor çalıştıklarını bazen yılan ve fareler olduğunu kışın ise tahta tezgahlara muşamba gererek çalıştıklarını dile getirdi.

“Eşim malulen emekli ve çalışamıyor. Çocuklarıma bakmak için çalışıyorum, kiracıyım. Şimdi çocuklarıma nasıl bakacağım?” diyen Ballıca sözlerine şöyle devam etti:

Kentteki diğer belediyeler kadınların çalışması için pazar yaptı. Biz Seyhan Belediyesi’nden bugüne kadar bir şey görmedik. Madem bizi buradan çıkaracaklar nafakamızı vermek zorundalar. Buradan ne kazanıyorsak o paranın karşılığını bize vermek zorundalar. Yerimizi vermiyoruz. Zaten haftanın 2 günü geliyoruz. Geldiğimiz günlerde de bazen 30, bazen de 100 TL kazanıyoruz.

Seslerinin duyulmasını isteyen Ballıca ekmek kapılarının ellerinden gitmesini istemediğini söyledi.

“Kızılay’ın kadınların emeğini almaya hakkı var mı?”

El emeği yaptığı işleriyle dört çocuğuna ve hasta annesine baktığını belirten Hüsniye Işıktaş da, “Bize burayı Kızılay’ın alacağını söylediler. Biz buraya haftada 2 gün geliyoruz, acaba Kızılay’ın buradaki kadınların ekmeğini almaya hakkı var mıdır?” dedi.

Işıktaş şöyle devam etti:

Biz burada 15-20 TL para kazanıyoruz ona da Allah bereket versin diyoruz. Yetkililer ile görüştük bizi zabıtalara yönlendirdiler, zabıtalar da bize ‘Pazarın sağ tarafını Kızılay alacak sol tarafı size kalacak’ diyor.

Bütün tezgahların yeni yıla kadar kaldırılacağını duyduklarını belirten Işıktaş, “Biz ne yapalım, nereye gidelim, nasıl para kazanalım. Tüm zorluklara rağmen nafakamız buradan çıkıyor. Bize yer yapsınlar, sonra burayı kaldırsınlar. Yer yapmasalar çıkmayacağız”  diye konuştu.

Previous post
TÜSİAD'dan 'vize krizi' açıklaması: ABD ile gerilim endişe verici, ilişkiler normalleşmeli
Next post
Demirtaş'tan yayıncılara çağrı: Hapishanelerde yayımlanmayı bekleyen yüzlerce eser var