Ana SayfaBilim ve Teknoloji‘Simülasyon evreninde mi yaşıyoruz?’ sorusuna fizikçilerden yanıt

‘Simülasyon evreninde mi yaşıyoruz?’ sorusuna fizikçilerden yanıt

HABER MERKEZİ – İçinde yaşadığımız evren bir simülasyon olabilir mi? Bu soruya Oxford Üniversitesi’nde çalışan bilim insanlarından yanıt geldi. Teorik fizikçilerden oluşan Zohar Ringel ve Dmitry Kovrizhi liderliğindeki ekip, simüle edilmiş bir evren teorisinin savunucularına karşı sonuçlar elde etti.

Bazı bilim insanlarına göre evren, “muazzam ve karmaşık bir hologram”, insanların hayatı 3 boyutlu deneyimlemesi ise bir ilüzyondan ibaret olabilir.

Bu iddia Tesla ve SpaceX’in CEO’su Elon Musk’ın benzer yöndeki açıklamaları ile oldukça popüler hale gelmişti.

İddia beraberinde “Acaba bizler dev bir bilgisayar simülasyonunda mı yaşıyoruz?” sorusunu da getirmişti.

Peki, simülasyon evreninde miyiz? Bu soruya yanıt ise Oxford Üniversitesi’nde çalışan bilim insanlarından geldi.

Similasyonu sürdürecek parçacık yok

Teorik fizikçiler Zohar Ringel ve Dmitry Kovrizhi liderliğindeki ekip, bu iddiayı boşa çıkaracak sonuçlar elde etti.

Araştırmacılara göre bir simülasyon evreninde yaşamadığımızı gösteren en büyük neden evrenimiz kadar büyük bir ölçekteki simülasyonu sürdürecek kadar parçacığın bulunmuyor olmaması. Başka bir deyişle simülasyon ne kadar büyük olursa, o kadar çok bilgi işlem gücü gerektiği anlaşıldı.

Araştırmanın detayları

Oxford ekibi de çok miktarda bağımsız yapay zekaya sahip nesne efekti sergileyecek kadar güçlü bir bilgisayar simülasyonu oluşturmak için neye ihtiyaç duyulacağını araştırdı.

Bunun için, kuantum teknolojilerinde henüz varılamayan noktalar esas alındı, ancak büyük miktarda parçacık etkileşimi demek bazı anormallikleri açıklamayı gerektirdi. Kuantum anormalliklerini açıklayabilmek için uzun süren hesaplamalar yapıldı.

Tam kapsamlı bir simülasyon için gerekli parçacıkların sayısı arttıkça, karmaşıklık da katlanarak arttı. Simülasyon ne kadar büyük olursa, o kadar çok bilgi işlem gücü gerektiği anlaşıldı.

Araştırmacılar sadece fiziksel evrenin çok küçük bir parçasını modellemeye çalışmalarına rağmen imkansız olduğu düşüncesine kapıldılar.

Sadece birkaç yüz elektron hakkında bilgi depolamak için, evrende var olan bütün atomlardan daha fazla parçacığa sahip bilgisayar belleğine ihtiyaç olduğu anlaşıldı.

Yani böylesine gelişmiş bir simülasyonu yapmak, onun beyni olacak birimin daha çok atomla inşa edilmesi demekti. Haliyle bu da araştırmacıları yaşadığımız evrenden çok daha büyük bir belleğin var olması gerektiği sonucuna ulaştırdı. Yani bir orantı sorunu yüzünden, simülasyon görüşü çıkmaza girdi ve imkansız olduğu kanıtlandı.

 


Bu haber Web Tekno ve NTV’den derlenmiştir.