Ana SayfaGüncelSivil ölümleriyle gündeme gelmişti: TSK ve emniyet 200’e yakın İHA ve SİHA alacak

Sivil ölümleriyle gündeme gelmişti: TSK ve emniyet 200’e yakın İHA ve SİHA alacak

HABER MERKEZİ – Silahlı İHA’lar ile gerçekleşen sivil ölümlere dair iddialar gündemdeki yerini korurken TSK ve emniyetin envanterine yeni İHA ve SİHA takviyesi yapacağı bildirildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) envanterine yeni İnsansız Hava Aracı (İHA) takviyesi yapacağı bildirildi.

Hali hazırda TSK envaterinde toplam 7’si silahlı atış yapma kabiliyetine sahip 30 ‘BAYRAKTAR İHA’ bulunuyor.

‘BAYRAKTAR’ isimli İHA’lar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı da olan Enerji Bakanı Berat Bayraktar’ın şirketine ait.

200’e yakın takviye

Anadolu Ajansı’nın haberine göre gelecek dönemde TSK ve Emniyet Genel Müdürlüğüne (EGM) toplam 120 taktik İHA’nın teslim edilmesi planlanıyor.

Yine Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TAI) tarafından geliştirilen ANKA isimli silahlı insansız hava araçlarından da TSK ve EGM’ye toplam 42 tane teslimat yapılacağı belirtiliyor.

SİHA tartışmaları

2017 yılının başından bu yana İHA ve SİHA’lar ile 562 operasyon yapıldığı belirtiliyor.

Yapılan açıklamalarda bunların PKK’ye karşı yürütülen operasyonlarda kullanıldığı ifade edilse de bu silahlarla sivillerin hedef alındığı gündeme gelmişti.

Öyle ki 31 Ağustos’ta Hakkari merkeze bağlı Oğul köyünde SİHA tarafından atılan bomba sonucu Mehmet Temel isimli bir yurttaş hayatını kaybetmiş, üç köylü de yaralanmıştı.

Hakkari Valiliği bombardıman yapıldığını kabul ederken, vurulan köylülerin “işbirlikçi” olduğunu öne sürmüştü.

Ancak bölgeye giden hak ve hukuk örgütleri ile CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu SİHA’ların vurduğu kişilerin sivil olduğunu açıklamıştı.

Bunun üzerine AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, SİHA’ları savunup vurulanların sivil olmadığını ifade etmiş ve CHP’li Tanrıkulu’nu hedef alarak, “Bu beyler ölen teröristleri savunur hale geldiler” demişti.

Erdoğan’ın açıklamalarının ardından Tanrıkulu, hedef gösterildiğini belirterek, Hakkari’de vurulanların sivil olduğunu bir kez daha yinelemiş ve “Sizde Allah korkusu da kalmamış vicdansızlar!” demişti.

Bunun üzerine jet hızıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Tanrıkulu hakkında soruşturma başlatmıştı.

Son olarak HDP Sözcüsü Osman Baydemir de Hakkari’de SİHA ile vurulanların sivil olduklarını belgelerle açıklamış ve hükümete, “Biz size bu sivillerin sivil olduğunu ispat ediyoruz. Siz de delillerinizi ortaya koyun. Hangi hakla, hangi delille bu dört yurttaşımızın suçlu olduğunu ortaya koyuyorsunuz? Bunu ispat edin” sözleriyle seslenmişti.

Avukat ve insan hakları savunucusu Eren Keskin ise SİHA’lar için şu yorumda bulunmuştu: “Beyaz Toroslar dönemi SİHA’lar ile devam ediyor.”


Köylülere SİHA hapsi: ‘Sabah akşam tepemizdeler, vuracaklar diye dışarı çıkamıyoruz’