Ana SayfaÇalışma YaşamıSOKAK AKADEMİSİ | Yeni dönemin ilk dersi ‘Anarko-Sendikalizm’

SOKAK AKADEMİSİ | Yeni dönemin ilk dersi ‘Anarko-Sendikalizm’

HABER MERKEZİ – OHAL sürecinde üniversitelerden ihraç edilen akademisyenlerin kurduğu Sokak Akademisi’nin yeni dönemine Ali Kitapcı Parkı’nda başlandı. ODTÜ Sosyoloji Bölümü’nden Recep Akgün, 10 Ekim’de hayatını yitirilenlerin anısına Sokak Akademisi’nin 16’ncı dersinde ‘Anarko-Sendikalizm’i anlattı.

‘Sokak Akademisi’, ODTÜ Sosyoloji Bölümü’nden Recep Akgün’ün 10 Ekim Ankara Katliamı’nda yaşamını yitirenlerin anısına verdiği “Anarko-Sendikalizm” dersiyle yeni dönemine başladı.

Yeni dönemin ilk dersi, 10 Ekim’de yaşamını yitirenlerden biri olan Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası’nun kurucularından Anarko-Sendikalist Ali Kitapcı’nın adının verildiği parkta gerçekleştirildi.

Gazete Duvar’ın haberine göre parkta yapılan derste ‘Anarko-Sendikalizm’in tarihsel süreci anlatıldı.

Anarşistlerin İspanya İç Savaş’ında önemli rol oynamış işçi sendikası ‘Ulusal Emek Konfederasyonu’nun (Confederacion Nacional Del Trabajo-CNT) bugün de etkin olduğundan söz edilen derste, ‘Anarko-Sendikalizm’in açmazlarının aslında Anarşist ideolojinin açmazları olduğunu söylendi.

Dersin sonunda söz alan Anarko-Sendikalist Emel Kitapcı, Ali Kitapcı’nın Anarko-Sendikalizm mücadelesine değindi.

Kitapcı, Ali Kitapcı’nın zoru başardığını ifade ederek şöyle konuştu:

Ali Türkiye’de ilkti, zoru başardı. Türkiye’de köklü bir geçmişi olan sosyalist hareketlerin mücadele ettiği bir alanda Anarko-Sendikalizmi savundu. Onun açtığı yolda bugün birçok sendikada Anarşist arkadaşlarımız var.

‘Sokak Akademisi’

‘Sokak Akademisi’, Olağanüstü hal (OHAL) Kanun Hükmünde Kararnameleri ile meslekten ihraç edilen, açığa alınan ya da hakkında soruşturma başlatılan akademisyenlerin başlattığı ve eğitim alanlarının sadece binalarla sınırlı olmadığını göstermek amacı taşıyan bir etkinlik.