Ana SayfaÇalışma YaşamıSomalı aileler: Katillerden hesap sorulana kadar adalet arayışımız sürecek

Somalı aileler: Katillerden hesap sorulana kadar adalet arayışımız sürecek

HABER MERKEZİ – Soma’da 301 işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayetine ilişkin açılan davanın bugün görülecek 19’uncu duruşması öncesi açıklama yapan aileler, ‘katillerden hesap sorulana kadar adalet arayışlarının’ süreceğini ifade etti.

Manisa’nın Soma ilçesinde 2015’in Mayıs ayında 301 madencinin yaşamını yitirdiği iş cinayeti ile ilgili davanın 19’uncu duruşması öncesi aileler, avukatlar ve Sosyal Haklar Derneği (SHD) üyeleri yürüyüş düzenledi.

Grup Akhisar Tren Garı önünde buluşarak “Soma’yı unutma unutturma” pankartı ile duruşmanın yapılacağı Bülent Kültür Salonu’na kadar yürüdü.

Yürüyüş boyunca sık sık “Soma’nın hesabı sorulacak”, “301’i unutma unutturma” ve “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” sloganları atıldı.

Yürüyüşün ardından grup adına iş cinayetinde yaşamını yitiren madenci Uğur Çolak’ın babası İsmail Çolak açıklama yaptı.

“Sermaye kar etsin diye canlarımızı alanlara karşı adalet arayışımız sürüyor”

Çolak, Türkiye’de uzun zamandır ‘hak, hukuk, adalet’ arayışı olduğunu belirterek şunları söyledi:

Bizler ise sermaye daha fazla kömür çıkarsın ve daha fazla kar etsin diye canlarımızı, oğullarımızı, eşlerimizi, babalarımızı, kardeşlerimizi, elimizden alanlara karşı tam 41 aydır mücadele ederek, adalet arayışımızı sürdürüyoruz.

“Katillerden hesap sorulana kadar adalet arayışına devam”

Adalet arayışlarının katillerden hesap sorulana kadar süreceğini ifade eden Çolak, kesintisiz devam eden iş cinayetlerini de hatırlatarak şunları söyledi:

Adalet talebimizde ısrar etmek kesintisiz devam eden iş cinayetlerine karşı verilen mücadeleye katkı sunmak, bu mücadeleleri büyütebilmek, güvenli ve güvenceli yaşamın ve çalışmanın hak olduğunu savunarak bu taşeron ve sosyal cinayetler düzenine karşı mücadeleden vazgeçmeyeceğimizi gösterebilmek için 41’inci ayında inatla sürüyor.

“İstedikleri kadar mahkeme başkanı değiştirsinler, mücadelemiz sürecek”

Çolak, bugün görülecek duruşmada mahkeme başkanı olarak atanan ve Ermenek’te 2011 yılında 11 işçinin ölümüne ilişkin görülen davada sanıklara sadece para cezası veren hakim Salih Pehlivanoğlu’na da tepki göstererek şöyle devam etti:

Bu mahkeme heyetine de önceki mahkeme heyeti kadar bu davaya hakim olduğumuzu, davamıza sahip çıktığımızı, asla vazgeçmeyeceğimizi, ne kadar savcı, istedikleri kadar mahkeme başkanı değiştirsinler, biz bu adalet mücadelemizi sonuna kadar bıkmadan usanmadan daha da inanarak sürdüreceğimizi göstereceğiz.

Açıklamanın ardından söz alan SHD Genel Sekreteri Can Atalay da davayı sahiplenme çağrısı yaptı.