Ana SayfaEkolojiSur’da evlerinin yıkıntıları üzerinde çadır kurdular: ‘Buradan çıkmak gibi bir lüksümüz yok’

Sur’da evlerinin yıkıntıları üzerinde çadır kurdular: ‘Buradan çıkmak gibi bir lüksümüz yok’

HABER MERKEZİ – “Kentsel dönüşüm” adı altında Alipaşa ve Lalebey mahallelerinde yıkımın yaşandığı Sur’da mahallelerini terk etmek istemeyen Surluların direnişi de sürüyor. Yıkılan evlerinin enkazı üzerinde kurdukları çadırda yaşayan 56 yaşındaki Mevlide Ak, “Hayatımız Sur’da geçti. Bu kadar çoluk çocukla nerelere gidelim? Bize ‘çıkın gidin diyorlar.’ Bizim çıkmak gibi bir lüksümüz yok” diyor.

Sokağa çıkma yasakları sırasında büyük yıkım yaşayan Sur’da  “kentsel dönüşüm” adı altında 23 Mayıs’ta başlatılan yıkım kapsamında her iki mahallenin de yüzde 90’ı yıkılmış durumda.

Evlerini ve mahallelerini terk etmek istemeyen Surluların tepkilerine rağmen mahalleyi ablukaya alan polis desteğiyle yapılan yıkıma karşı direniş ise hala sürüyor.

1990’lı yıllarda Çınar ilçesine bağlı Kazıktepe köyünden Sur’un Alipaşa Mahallesi’ne göç eden Ak ailesi de Sur’u terk etmemek için direnen ailelerden.

Ak ailesi şimdi “kentsel dönüşüm” adı altında dayatılan yıkımda yıkılan evlerinin yerine kurdukları çadırda yaşıyor.

56 yaşındaki Mevlide Ak, yıllarının Sur’da geçtiğini belirterek, “Hayatımız Sur’da geçti. Bu kadar çoluk çocukla nerelere gidelim? Bize ‘çıkın gidin diyorlar.’ Bizim çıkmak gibi bir lüksümüz yok” diyor.

Eşinin hurda alım satımı işinde çalıştığını ve ekonomik olarak büyük sıkıntılar yaşadıklarını belirten Ak, “Başka bir yerde geçimimizi sağlayamayız. Çadır kurmayıp ne yapalım?” diye soruyor.

Yıkıntılar arasında yaşamın zorluğuna dikkat çeken Ak, kışın da gelmesiyle birlikte hayatın kendileri için daha da zorlaşacağını söylüyor.


Kaynak: Mezopotamya Ajansı

 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
TDK, tanıtım afişinde yazım hatası yaptı
Sonraki Haber
İspanya Başbakanı'ndan Katalonya açıklaması: 'Bütün araçları kullanıp bağımsızlığı durduracağız'