Ana SayfaGüncelTahliye ‘rica’ ile geldi: Almanya basını gizli görüşmeler ile ‘arabulucuğu’ yazdı

Tahliye ‘rica’ ile geldi: Almanya basını gizli görüşmeler ile ‘arabulucuğu’ yazdı

HABER MERKEZİ – Alman Der Spiegel dergisi, ‘Büyükada Davası’ndaki tahliyelerin, eski Almanya Başbakanı Schröder ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasındaki ‘gizli görüşme’ sonucu olduğunu ileri sürdü. Haberde, Dışişleri Bakanı Gabriel’in de Schröder’e verilen gizli görevi Spiegel’e teyit ettiği aktarıldı. Ayrıca tahliyeler sonrası Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel ile Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Aralarında Alman bilişim uzmanı Peter Steudtner’in de bulunduğu 8 tutuklu insan hakları aktivistinin tahliye edilmesi sonrası Almanya’dan gelen açıklamalarda tahliyelerden duyulan ‘memnuniyet’ dile getirildi.

Alman haber dergisi Der Spiegel ise tutuklanan isimlerden Peter Steudtner’in serbest bırakılmasında Almanya’nın eski başbakanlarından Gerhard Schröder’in AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gizli buluşmasının belirleyici rol oynadığı yazdı.

Spiegel, Schröder’in Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in ricası üzerine Türkiye’ye giderek Erdoğan ile buluştuğunu, Gabriel’in Schröder’le bağlantıyı Başbakan Angela Merkel’in bilgisi dahilinde kurduğunu ve Merkel’in bizzat Schröder ile de konuyu görüştüğünü yazdı.

Az sayıda kişinin haberdar olduğu arabuluculuk girişiminin Almanya’da 24 Eylül’de yapılan seçimlerden bir hafta sonra gerçekleştiği, Schröder’in Erdoğan’ı ziyaret ederek, Türkiye’de tutuklu gazeteci Deniz Yücel ile Alman vatandaşları Meşale Tolu ve Peter Steudtner’in serbest bırakılmasını istediği kaydedildi.

Haberde, Schröder-Erdoğan görüşmesinin başarılı geçtiği ve görüşmede “iki ülke dışişleri bakanlarının bir çözüm bulmak için çalışmaya devam etmesi” kararı alındığı kaydedildi.

Gerhard Schröder ve Recep Tayyip Erdoğan

Gabriel’den teyit

Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Schröder’e verilen gizli görevi Spiegel’e teyit ederek, “Gerhard Schröder’e arabuluculuk çalışması için çok müteşekkirim. Bu, gerilimin düşürülmesi yönünde ilk işaret. Çünkü Türk hükümeti verdiği tüm sözleri yerine getirdi. Şimdi diğer tutukluların serbest bırakılması için çalışmaları sürdürmemiz gerekiyor” dedi.

Schröder’in bürosundan yapılan açıklamada ise Schröder’in Steudtner’in serbest bırakılmasından memnuniyet duyduğu, başka bir yorumda bulunulmayacağı belirtildi.


‘Elli kere dedik, bu iddianamelerle sonuç alınamaz’ diyen Cem Küçük’e: Evrak ekleseydin


Çavuşoğlu da ipucu vermişti

Ayrıca Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alman Der Spiegel dergisine 7 Ekim’de verdiği röportajda, pazarlık ve normalleşmenin ipuçlarını vermişti.

Der Spiegel dergisine konuşan Çavuşoğlu, geçen yıl yaşanan zorluklara rağmen Türkiye ile Almanya arasında sorunların yaşanması için bir neden olmadığını söylemişti.

Çavuşoğlu, “Almanya’daki hapishanelerde iki binin üzerinde Türk vatandaşı var. Almanya’yla aramızda işbirliği için bunların serbest bırakılmasını şart koşsam Federal Hükümet buna nasıl tepki verir? Türk yargısı bağımsızdır. Zanlılara hüküm giydirmek ya da beraat ettirmek benim değil, hakimlerin işidir” diye konuşmuştu.

Sigmar Gabriel ve Mevlüt Çavuşoğlu

Tahliye sonrası Gabriel-Çavuşoğlu görüşmesi

Son olarak tahliyelerin ardından Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmenin içeriğine dair bir açıklama yapılmazken, görüşmenin odağında tahliyelerin olduğu tahmin ediliyor.

Ne olmuştu?

5 Temmuz’da Büyükada’da bir otelde düzenlenen insan hakları seminerine katıldıkları için tutuklanan 8 kişi hakkında savcılık tarafından “terör örgütüne üyelik” ve “terör örgütüne yardım” suçlamasıyla 15 yıl hapis cezası talep edilmişti.

Tutuklanan hak savunucuları arasında Alman bilişim uzmanı Peter Steudtner de bulunuyordu.

Önceki gün İstanbul’da Çağlayan Adliyesi’nde görülen ilk duruşmada ise savcılık 8 tutuklu sanığın şartlı tahliyesini istedi ancak mahkeme heyeti 8 sanığın hepsinin serbest bırakılmasına hükmetti.

Alman bilişim uzmanı Peter Steudtner’in de bulunduğu 8 tutuklu insan hakları aktivistinin tahliye edilmesi Almanya’da ‘memnuniyet’ ile karşılanmıştı.

Berlin, diğer tutuklular için çabaların süreceğini bildirmişti.


Almanya tahliyelerden ‘memnun’: Bu cesaret verici bir sinyal, bir ilk adım


Tahliyeler sonrası Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert Twitter hesabından “Nihayet! Peter Steudtner ve diğer insan hakları savunucuları serbest bırakılıyor. Onlar için mutluyuz ve düşüncelerimiz hala hapiste olanlarla” paylaşımında bulunmuştu.

Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel de mahkeme kararını memnuniyetle karşıladığını belirterek, “Bu cesaret verici bir sinyal, bir ilk adım” demişti.

Previous post
Ev baskınında Demirtaş’ın fotoğrafına da el konuldu
Next post
Okyanusta kaybolmuşlardı: İki denizci kadın ve köpekleri 5 ay sonra bulundu