Ana SayfaDünyaTrump’tan İran’a nükleer anlaşma resti, Devrim Muhafızları’na yaptırım kararı

Trump’tan İran’a nükleer anlaşma resti, Devrim Muhafızları’na yaptırım kararı

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Trump, İran’la nükleer anlaşmadan desteğini çekerek bu konudaki kararı Kongre’ye bıraktı. İran’ı ‘teröre destek’le suçlayan Trump, İran Devrim Muhafızları’nı yaptırım listesine aldıklarını da açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da ABD yönetiminin İran’la ilgili yeni stratejisini açıkladı.

İran’ın 2015 tarihli nükleer anlaşmaya uymadığını söyleyen Trump, anlaşmanın sonlandırılması ya da yeniden müzakere edilmesi çağrısı yapmazken, anlaşmadan desteğini çekerek bu konudaki kararı Kongre’ye bıraktı.

Buna göre Kongre 60 gün içinde bir yol haritası belirleyecek. Tahran’a yönelik yeniden yaptırım uygulanması ya da uygulanmaması konusunda bir karar verilecek.

Kongre yaptırımları yeniden başlatma kararı alırsa, bu ABD’nin anlaşmadan çekilmesi anlamına gelecek.

Devrim Muhafızları’na yaptırım

Konuşmasında İran’a yönelik sert sözler sarf eden Trump, sık sık ‘İran diktatörlüğü’ ifadesini kullandı.

İran’ın “fanatik bir rejimin yönetimi” altında olduğunu, dünyaya ölüm, yıkım ve kaos yaydığını ve İran’ın “teröre en fazla destek veren” ülkelerden biri olduğunu ifade eden Trump, İran Devrim Muhafızları’nı yaptırım listesine aldıklarını açıkladı:

İran’ın nükleer silahı olmaması için gerekli adımları atıyoruz. İran fanatik bir rejimin kontrolü altında. Rejimin füze programına yeniden bakacağız. Rejimin nükleer silah elde etmemesi için de kapsamlı bir strateji geliştireceğiz. Çoktan atılmış olması gereken adımları içeriyor. İran Devrim Muhafızları teröre destek veren bir gruptur. İran Devrim Muhafızları’na yaptırım uygulanması talimatını verdi. İran’ın bu adımlarına karşı bize destek olması için müttefik ülkelere tavsiye verebilirim. Nükleer anlaşma imzaladığından bu yana rejimin tehlikeli tavrı artmıştır.

İran’dan yanıt: Her tür eyleme karşılık vereceğiz

BBC’nin haberine göre İran ise Devrim Muhafızları da dahil olmak üzere askeri gücüne yönelik her türlü eyleme karşılık vereceğini söyledi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bahram Kasımi, Devrim Muhafızları’nın ülkenin güvenliğini sağladığını ve onlara karşı atılacak her adıma “güçlü ve uygun bir şekilde karşılık” verileceğini belirtti.

Previous post
Yüksel'de 339'uncu gün: 'Nuriye ve Semih tam 219 gündür ekmek yemedi' diyenler darp edilerek gözaltına alındı
Next post
Irak merkezi hükümetinden Kürdistan'a altı talep, Barzani'den çağrı