Ana SayfaGüncelTSK, İdlib’e girdiğini açıkladı

TSK, İdlib’e girdiğini açıkladı

HABER MERKEZİ – Suriye sınırını 10 Ekim’de geçerek “keşif faaliyetlerine” başlayan TSK, İdlib’e girdiğini duyurdu. TSK’nin bölgede “Gözlem Noktalarını teşkil faaliyetleri” sürdürdüğü belirtildi. İdlib’e girilmesi ile ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bir gece ansızın gelebiliriz dedik ve bu gece silahlı kuvvetlerimiz Özgür Suriye Ordusu ile İdlib ile ilgili operasyonunu başlattı” ifadelerini kullandı.

7 Ekim’de, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “İdlib’de ciddi bir harekat var ve bu devam edecek. İdlib’in içi bizim, dışı Rusya’nın korumasında olacak” sözleriyle duyurduğu İdlib operasyonunda yeni bir gelişme yaşandı.

Suriye sınırını 8 Ekim’de geçerek “keşif faaliyetlerine” başlayan TSK, İdlib’e girdiğini duyurdu.

TSK’den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Astana Süreci kapsamında, ateşkesin tesis, gözetim ve devamını sağlamak, insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması ve yerlerinden edilenlerin evlerine dönmesi için uygun şartları temin etmek maksadıyla İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesinde görev yapacak Türk Silahlı Kuvvetleri unsurları, 08 Ekim 2017 tarihinde icrasına başlanan keşif faaliyetleri ile koordineli olarak, 12 Ekim 2017 tarihinden itibaren Gözlem Noktalarını teşkil faaliyetlerine başlamıştır.

Türk Silahlı Kuvvetleri unsurları bölgedeki görevlerini Astana sürecinde Garantör ülkelerce mutabık kalınan angajman kuralları çerçevesinde sürdürmektedirler.

Erdoğan’dan açıklama

TSK açıklamasının ardından Ankara’da açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İdlib’e girilmesi ile ilgili konuştu:

Bir gece ansızın gelebiliriz dedik ve bu gece silahlı kuvvetlerimiz Özgür Suriye Ordusu ile İdlib ile ilgili operasyonunu başlattı.

Erdoğan sözlerine “Suriye’ye 911 km sınırı olan biziz, sürekli taciz ve tehdit altında olan biziz, kimse bize ‘niye yaptınız’ diyemez” şeklinde devam etti.

‘Afrin’e müdahale’ iddiası

Operasyonda her ne kadar Türkiye’nin “Gerginliği Azaltma Kontrol Gücü” olarak bölgede bulunduğu iddia edilse de Ankara’nın asıl amacının “Afrin’e müdahale” olduğu belirtiliyor.

10 Ekim’de “keşif faaliyetlerine” başlayan TSK’nin “özel kuvvetlerine bağlı keşif timi”, Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) kontrolündeki Afrin sınırlarında konuşlandığı ortaya çıkmıştı.


Operasyon İdlib’eydi ama TSK’nin ‘keşif timleri’ Afrin sınır hattında


Reuters’a konuşan bir ÖSO yetkilisi de “Türk askeri konvoyu, YPG’ye karşı cephe hattında mevzi almak için Heyet Tahrir el-Şam’ın korumasında giriş yapıyor” açıklamasında bulundu. Ajansa konuşan başka bir ÖSO komutanı Ebu Hayro ise İdlib’e giren TSK konvoyda yaklaşık 30 askeri aracın bulunduğunu söyledi. Ebu Hayro, konvoyun, Heyet Tahrir el- eşliğinde bölgeye girdiğini ifade etti.

Ankara’nın operasyondaki amacı ne?

Gazeteci-yazar Fehim Taştekin, İdlib operasyonuna dair değerlendirmesinde Ankara’nın amaçlarından birinin “Kürtlerin kontrolündeki Afrin’e müdahale” olduğuna dikkat çekmişti.

Taştekin’e göre Türkiye’nin operasyondaki dört amacını şöyle sıralıyor:

  • Türkiye başından beri İdlib’de Rusya ve İran’la ortaklığın karşılığında Kürtlerin kontrolündeki Afrin’e müdahale fırsatı arıyor. TSK’nin İdlib’de konuşlanmasıyla Afrin üzerindeki baskı artacak. Ankara bu operasyonu kamuoyuna ‘Akdeniz’e kadar Kürt koridoru planını önleme hamlesi’ olarak sunuyor.
  • Türkiye’nin sahaya inmekteki ikinci amacı olası bir göç dalgasını önlemek.
  • Üçüncü hedef savaşı kendi sınırlarından uzak tutmak. Rusya’nın desteğiyle Suriye ordusunun silahlı grupları kuzeye sürüklemesi Ankara’nın önlemeye çalıştığı bir senaryo.
  • Ayrıca Türkiye, Cerablus-El Bab cebinden sonra İdlib’de asker konuşlandırarak Suriye’nin geleceğini şekillendirecek süreçte daha fazla söz sahibi olmayı umuyor.