Ana SayfaGüncelTürk askeri İdlib’de

Türk askeri İdlib’de

HABER MERKEZİ – TSK’den yapılan açıklamada, Türk askerinin sınırı geçtiği duyurularak dün itibariyle İdlib’de ‘keşif faaliyetlerinin’ başladığı bildirildi.

Dün (8 Ekim), Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait askeri araçların, Suriye’nin İdlib bölgesine girdiği haberleri basında yer almıştı.

TSK, yaptığı bir açıklama ile bu haberleri doğruladı.

Yapılan açıklamada, “Suriye’de ateşkes rejiminin takibi amacıyla, garantör ülkelerin silahlı kuvvetlerine mensup birliklerden oluşan Gerginliği Azaltma Kontrol Gücü’nde yer alan Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının, İdlib bölgesinde icra edeceği harekat kapsamında, gözlem noktaları tesis etmek üzere 8 Ekim itibarıyla keşif faaliyetlerine başladığı” bildirildi.

Ayrıca açıklamada, TSK unsurlarının İdlib bölgesindeki görevini “Astana sürecinde garantör ülkelerce mutabık kalınan angajman kuralları çerçevesinde sürdürdüğü” kaydedildi.

İdlib operasyonu: Türkiye ‘içte kara gücü’

İdlib operasyonunu 7 Ekim’de, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bugün İdlib’de ciddi bir harekat var ve bu devam edecek. Henüz askerimiz İdlib’te değil, Özgür Suriye Ordusu orada” sözleriyle duyurmuştu.

Erdoğan o gün yaptığı açıklamada, “İdlib’in içi bizim dışı Rusya korumasında olacak” diyerek de Türkiye’nin ‘içte kara gücü olacağına’ işaret etmişti.

Türkiye’nin operasyona dahil oluşu ise Astana’da gerçekleşmişti. Türkiye, Rusya ve İran ile birlikte ‘garantör ülke’ olarak dahil olduğu Astana görüşmelerinde “radikal silahlı gruplara karşı operasyon yapılması” anlaşmasına taraf olmuştu.

Bu anlaşmaya göre Rusya heyetinin askeri, diğer ülkelerin heyetinin ise sivil olması kararlaştırılmıştı.

Bu sebeple Erdoğan’ın da duyurduğu gibi Türkiye, İdlib’e TSK ile değil ÖSO ile harekat başlattı.

İdlib merkezde bulunan Heyet El Tahrir (El Nusra) ile karadan savaşacak gücün Türkiye ve desteğindeki ÖSO olacağı belirtiliyor.

Öyle ki Sputnik, “Türkiye ya Nusra ile doğrudan çatışır ya da örgütün alanını daraltır” başlığıyla yayınladığı haberde, “Türkiye’nin daha fazla sorumluluk alarak İdlib içerisinde bir harekat gerçekleştirmesinin olası” olduğu yorumuna yer vermişti.,

Ankara’nın operasyondaki amacı ne?

Gazeteci-yazar Fehim Taştekin, İdlib operasyonuna dair değerlendirmesinde Ankara’nın amaçlarından birinin “Kürtlerin kontrolündeki Afrin’e müdahale” olduğuna dikkat çekmişti.

Taştekin’e göre Türkiye’nin operasyondaki dört amacını şöyle sıralıyor:

  • Türkiye başından beri İdlib’de Rusya ve İran’la ortaklığın karşılığında Kürtlerin kontrolündeki Afrin’e müdahale fırsatı arıyor. TSK’nin İdlib’de konuşlanmasıyla Afrin üzerindeki baskı artacak. Ankara bu operasyonu kamuoyuna ‘Akdeniz’e kadar Kürt koridoru planını önleme hamlesi’ olarak sunuyor.
  • Türkiye’nin sahaya inmekteki ikinci amacı olası bir göç dalgasını önlemek.
  • Üçüncü hedef savaşı kendi sınırlarından uzak tutmak. Rusya’nın desteğiyle Suriye ordusunun silahlı grupları kuzeye sürüklemesi Ankara’nın önlemeye çalıştığı bir senaryo.
  • Ayrıca Türkiye, Cerablus-El Bab cebinden sonra İdlib’de asker konuşlandırarak Suriye’nin geleceğini şekillendirecek süreçte daha fazla söz sahibi olmayı umuyor.
Previous post
Dove'un 'siyah kadını beyazlatan' ırkçı reklamına tepki yağdı, marka 'üzgünüz' dedi
Next post
Tutuklu gazeteci Meşale Tolu'nun davasına katılım çağrısı