Ana SayfaGüncelTutuklu gazeteci Alayumat’a işkence: ‘Darp edildi, yerlerde sürüklendi, süngerli odaya atıldı’

Tutuklu gazeteci Alayumat’a işkence: ‘Darp edildi, yerlerde sürüklendi, süngerli odaya atıldı’

HABER MERKEZİ – İslahiye’de haber takibi sırasında “makul şüphe” üzerine gözaltına alınıp ardından tutuklanan gazeteci Erdoğan Alayumat, tutulduğu Tarsus Cezaevi’nde gardiyanlar tarafından darp edildi. Alayumat’ın avukatı Tugay Bek, Alayumat ve koğuştaki diğer tutukluların “ayakta sayım” vermedikleri gerekçesiyle darp edildiğini, yerlerde sürüklendiğini ve çırılçıplak soyularak “süngerli oda” denilen tecrit hücresine konulduğunu söyledi.

Hatay-Antep sınır hattında haber takibi yaptıkları sırada “makul şüphe” gerekçesiyle gözaltına alınan dihaber muhabiri Erdoğan Alayumat, 14 günlük gözaltı süresinin ardından 27 Temmuz’da “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklanmıştı.

Önce Hatay Cezaevi’ne gönderilen Alayumat ardından Tarsus Cezaevi’ne sevk edilmişti.

Alayumat’ın avukatı Tugay Bek, Alayumat ve koğuştaki diğer tutukluların “ayakta sayım” vermedikleri gerekçesiyle darp edildiğini, yerlerde sürüklendiğini ve çırılçıplak soyularak “süngerli oda” denilen tecrit hücresine konulduğunu aktardı.

‘Gazetecisin hadi bunu da yaz’ tehdidi

Mezapotamya Ajansı’na konuşan Avukat Bek, Alayumat’ın darp edildiği sırada gardiyanlar tarafından “Gazetecisin hadi bunları da yaz” diye tehdit de edildiğini belirterek şunları söyledi:

Mesleği gazetecilik olan müvekkil Erdoğan Alayumat’ı infaz koruma memurları darp ederken ‘Gazeteci bunları da yaz’ diyerek alaylı bir tavır sergilemişler. Müvekkil iki saat kadar süngerli odada tutulduktan sonra tekrar koğuşuna götürülmüştür.  Müvekkiller ve diğer tutuklular darp edilirken infaz koruma memurları tarafından ölümle tehdit edilmişler,  çok ağır hakaret ve sinkaflı küfürlere maruz kalmışlardır. Müvekkillere yönelik tüm bu hukuksuz ve suç teşkil eden uygulamalar kurum birinci müdürü ve ikinci müdürünün talimatı ve nezaretinde gerçekleşmiştir.

Sol kulağında kısmı işitme kaybı oluştu

Avukat Bek müvekkili Alayumat’ın darp sırasında sol kulağında kısmi işitme kaybı yaşandığını fakat Alayumat ve darp edilen diğer tutukluların revire çıkmasına izin verilmediğini sadece darp edilen 2 tutuklunun revire çıkabildiğini söyledi.

Bek, şunları söyledi:

Cezaevinde görevli ve ismini bilmediğimiz kurum doktoru ise tutukluları muayene tedavi etme ve darp cebir izlerini tespit edip hastaneye sevk etme görevini yerine getirmeyerek suç işlemiştir. İlgili kurum doktoru tutuklularda çıplak gözle dahi tespit edilebilecek darp cebir izlerini tespit edip raporlandırmaktan imtina etmiştir.

İşkence ve kötü muameleye maruz kalan tüm tutukluların uzman bir hastaneye ivedilikle sevk edilerek  kapsamlı bir muayene ile  delil niteliğinde olan darp cebir izlerinin tespiti gerekmektedir.

Olay gününe ait cezaevi iç güvenlik kamerası görüntülerinin şüpheliler tarafından tahrif ya da yok edilmesi ihtimali göz önünde bulundurularak el konularak incelenmesi gerekmektedir.

Suç duyurusunda bulunuldu

Bek müvekkili Alayumat ve diğer tutukluların maruz bırakıldıkları işkenceye ilişkin Tarsus Cumhuriyet Başsavcılığına, “İşkence, kötü muamele, tehdit ve hakaret, görevi kötüye kullanmak”tan suç duyurusunda bulundu.




Önceki Haber
Eylül ayı iş cinayetleri: Sekizi çocuk en az 147 işçi yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
'Simülasyon evreninde mi yaşıyoruz?' sorusuna fizikçilerden yanıt