Ana SayfaGüncelUca: Bütün dünya kabul etti ama Türkiye Ezidi kıyımına ‘soykırım’ demiyor

Uca: Bütün dünya kabul etti ama Türkiye Ezidi kıyımına ‘soykırım’ demiyor

HABER MERKEZİ – Meclis’te konuşan HDP Milletvekili Feleknas Uca, Türkiye’nin Ezidilere yönelik kıyımı hala soykırım olarak tanımadığını belirterek, Türkiye’deki Ezidilerin durumuyla ilgili verdikleri önergenin ise 14 ay sonra iade edildiğini söyledi. Avrupa’nın “IŞİD soykırım yaptı” demesine karşın AKP’li vekilin AKPM’de “çekimser” kaldığını da hatırlatan Ezidi vekil, “Bu uygulama, AKP’nin Ezidilere yönelik sistematikleşmiş inkâr politikasının açık ifadesidir” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, Türkiye’nin Ezidilere yönelik kıyımı hala soykırım olarak tanımamasını Meclis’te gündeme getirdi.

Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada 3 Ağustos 2014’te IŞİD’in Ezidilere yönelik saldırılarını hatırlatan HDP’li vekil, son olarak Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin (AKPM) katliamı soykırım olarak tanıdığını belirtti.

Bunun, IŞİD üyelerinin Uluslararası Ceza Mahkemesinde yargılanmasının önünü açacak bir karar olduğunu söyleyen Feleknas Uca, Ezidilere uygulanan son katliamın Türkiye tarafından ise resmi olarak kabul edilmediğini belirtti:

Geçtiğimiz günlerde, hükümetin sözcülüğünü yapan yandaş medya, Ezidi kadınların kafeslerde diri diri yakıldığı IŞİD’in elindeki Rakka kentinin özgürleştirilmesini, absürt bir biçimde “soykırım” olarak niteledi. Ancak bütün dünyanın soykırım olarak kabul ettiği Ezidi kıyımı, hala Türkiye’de soykırım kategorisinde ele alınmamaktadır.

Önerge 14 ay sonra iade edildi

Ezidilerin Türkiye’de hala mülteci veya misafir gibi herhangi bir statüye sahip olmadığını da hatırlatan HDP’li vekil, Ezidilerin sorunlarının tespit edilmesi, kimlik ve inançlarının korunması amacıyla, 29 Temmuz 2016 tarihinde TBMM’nin ilk Ezidi milletvekilleri olarak Ali Atalan ile birlikte Meclis araştırması açılması için önerge sunduklarını söyledi.

HDP’li Uca, söz konusu önergelerinin 14 ay sonra (17 Ekim 2017’de), Meclis Başkanlığı tarafından, “asimilasyon” ve “zulüm” ifadeleri gerekçe gösterilerek iade edildiğini açıkladı.

Önerge üzerine Genel Kurulda konuşma yapıldığını da anımsatan Uca, bunun ardından önergenin iade edilmesinin, hem Meclis İçtüzüğüne hem de teamüllere aykırı olduğunu vurguladı.

HDP’li Uca Meclis’teki konuşmasını şöyle sürdürdü:

Tüm dünyanın Ezidilere uygulanan katliamı “soykırım” olarak kabul ettiği ve Şengal işgalinin bir kez daha gündemde olduğu bu süreçte, önergemizin 14 ay sonra iade edilmesi tesadüf değildir. Bu uygulama, AKP’nin Ezidilere yönelik sistematikleşmiş inkâr politikasının açık ifadesidir.

Söz konusu politika, son AKPM kararına, AKP üyesinin çekimser kalmasıyla da kendini ifşa etmiştir. Bizler bu tutumu kabul etmiyoruz!

Eski dini inançların, kültürlerin mirasçısı Ezidilerin maruz kaldığı sorunların biran önce çözüme kavuşması amacıyla, öncelikle Şengal-Ezidi soykırımının resmi olarak kabul edilmesi için Meclis’in derhal harekete geçmesi gerekmektedir.

AKPM’de ne olmuştu?

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), IŞİD’in Irak ve Suriye’de “özellikle Ezidi, Hristiyanlar ve Sünni olmayan Müslümanlara karşı soykırım gerçekleştirdiğini” resmen tanımaları için Avrupa devletlerine çağrı yapmıştı.

Geçtiğimiz günlerde düzenlenen genel kurul toplantılarında tartışılan “IŞİD tarafından gerçekleştirilen insanlığa karşı suç ve muhtemel soykırımın yargılanıp cezalandırılması” başlıklı karar tasarısı 4 çekimser oya karşı 67 oyla kabul edilmişti.

Yapılan oylamada AKPM üyesi 4 CHP’li ve 2 HDP’li parlamenter karar lehinde oy kullanırken, oylamaya katılan tek AKP’li vekil Suat Önal ise “çekimser” oy vermişti.


Avrupa ‘IŞİD soykırım yaptı’ dedi, AKP’li vekil ‘çekimser’ kaldı


Gazete Karınca