Ana SayfaGüncelÜniversite giriş sınavındaki değişiklikler açıklandı

Üniversite giriş sınavındaki değişiklikler açıklandı

HABER MERKEZİ – YÖK Başkanı Yekta Saraç üniversite giriş sınavında yapılan değişiklikleri açıkladı. Değişiklikle sınavın adı Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı olurken, sınav 6 oturumdan 2 oturuma indirildi.

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, üniversite giriş sınavında yapılan değişiklikleri düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı.

Saraç, 2018-2019’da sınavın yeni adı Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı olarak değiştirildiğini söyledi.

Sınavın 6 oturumdan 2 oturuma indirildiğini açıklayan Saraç, adayların ilk oturumda temel yeterlilik testine katılacaklarını, ikinci aşamadaki sınavın ise lise müfredatına dahil bilgilerin esas alınacağını söyledi.

Saraç’ın değişikliğe dair açıklamalarından satırbaşları şöyle:

Türkçe ve Matematik bu sınavın merkezinde olacak.

Adaylar iki ayrı teste katılacak. İlk oturum Türkçe ve Temel Matematikten oluşacak. Sınav Haziran ayında bir hafta sonu yapılacak. İkinci oturum aynı gün öğleden sonra Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri sınavları yapılacak.

Birinci oturum bütün adaylar için zorunlu olacak ve sorular MEB’in ortak müfredatından oluşacak. İlk oturumda 40 Türkçe, 40 Matematik sorusundan oluşacak.

İlk oturumdan sonra adaylar için öğlen arası verilecek. Türkçe ve Matematik sorularının ağırlığı eşit olacak. İlk oturuma giren adaylar ön-lisans bölümlerinden tercih yapabilecek. Tercih için adayların en az 150 puan alması gerekiyor. İlk oturumdan 180’den fazla puan alan adaylar lisans bölümlerinden tercih yapabilecek. Temel Yeterlilik Testi’nden alınan 200 puanın 2 yıllık geçerliliği olacak.

Oturumların süresi geçmiş yılların deneyimleri ve adayların stres yaşamaması değerlendirilerek belirlenecektir.

Yerleştirmede temel yeterlilik puanı esas alınacaktır.

Sosyal testi yüzde 50 Fen Bilimleri testi yüze 50 olacaktır.

 

Previous post
ABD Türkiye'den suçlamalar için delil sunmasını istedi
Next post
Rugby topu şeklindeki cüce gezegen Haumea’nın etrafında halka keşfedildi