Ana SayfaGüncelUsta yönetmen Béla Tarr İstanbul’a geliyor

Usta yönetmen Béla Tarr İstanbul’a geliyor

HABER MERKEZİ – 5. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali 17 Kasım’da başlayacak. Festivalin bu yılki onur konuğu ise yaşayan en önemli yönetmenlerden Béla Tarr olacak.

5. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali 17 Kasım’da başlayacak.

Festival kapsamında bu yıl da Dünya Sineması Seçkisi, Kısa Film ve Animasyon Seçkileri, özel gösterim bölümleri, belgesel gösterimleri, söyleşiler, atölye çalışmaları ve sergiler sinemaseverlerle buluşacak.

Saraybosnalı yönetmen Aida Begiç’in jüri başkanlığında gerçekleşecek Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’nda ise Cannes’dan Locarno’ya, Berlin’den Venedik’e, pek çok festivalden ödüllerle dönmüş 8 film yarışacak.

Onur konuğu Béla Tarr

Festivalin bu yılki onur konuğu ise Macar yönetmen Béla Tarr olacak.

17-26 Kasım 2017 tarihleri arasında düzenlenecek festivalin adına özel bir retrospektifle ağırlayacağı Tarr ayrıca, festivale özel bir masterclass da verecek.

Béla Tarr ve filmografisi

Béla Tarr, 1979’da yönettiği “Családi tüzfészek / Family Nest”ten başlayarak “Kárhozat / Damnation” (1988), bir çok sahnesini gerçek zamanlı çektiği, yedi buçuk saat süren “Sátántangó” (1994), “Werckmeister harmóniák / Werckmeister Harmonies” (2000), “A londoni férfi / The Man from London” (2007) ve sinemaya veda filmi “A torinoi lo / The Turin Horse”a (2011) dek onlarca başyapıt üretmişti.

Béla Tarr, hiçlik, var oluş, yok oluş temalarından vazgeçmeyen sinemasıyla yaşayan en önemli yönetmenler arasında yer alıyor.

Uzun plan sekansları, László Krasznahorkai elinden çıkma senaryoları, Mihaly Vig imzalı eşsiz müzikleri, Erika Bók, János Derzsi gibi fetiş oyuncuları ve neredeyse her filminde kendisi ile birlikte yönetmen koltuğuna oturan eşi Ágnes Hranitzky’den aldığı destekle çektiği her film eleştirmenlerce başyapıt sayılan Tarr, yapıtları ve yaklaşımıyla Gus Van Sant’tan Jim Jarmusch’a, pek çok çağdaş bağımsız sinemacıyı da etkilemiş bir yönetmen.