Ana SayfaGüncel‘Üstü kapatılıyor’: Üç yıl oldu, Kadri Bağdu’nun katili hala ‘bulunamadı’

‘Üstü kapatılıyor’: Üç yıl oldu, Kadri Bağdu’nun katili hala ‘bulunamadı’

HABER MERKEZİ – KHK ile kapatılan Azadiya Welat gazetesi çalışanı Kadri Bağdu, ölümünün 3’üncü yılında anıldı. Hukukçular saldırının planlı olduğuna dikkat çekerken, olayın üstünün kapatılmaya çalışıldığını belirtti. Bağdu’nun eşi Şemsa Bağdu ise “Onun katilini ortaya çıkarmaktan vazgeçmeyeceğim” dedi.

Adana’nın Şakirpaşa Mahallesi Ova Caddesi üzerinde gazete dağıtımı yaparken uğradığı silahlı saldırı sonrası yaşamını yitiren Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile kapatılan Azadiya Welat gazetesi çalışanı Kadri Bağdu, ölümünün 3’üncü yıldönümünde İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şube binasında anıldı.

Anmaya, Bağdu’nun ailesi ve çalışma arkadaşlarının yanı sıra insan hakları savunucuları da katıldı.

“Saldırı planlıydı, üstü kapatılmaya çalışılıyor”

Burada bir açıklama yapan İHD Adana Şube Başkanı İlhan Öngör, hem gazeteci hem de üyeleri olan Bağdu’nun ‘karanlık güçler eliyle hunharca ve alçakça katledildiğini’ söyledi.

Saldırının planlı ve profesyonelce yapıldığını söyleyen Öngör, dernek olarak olayın ilk günü savcılıkla görüştüklerini ve savcılığın kendilerine “Olayın faillerinin yakalanması için azami bir çalışma yürütüldüğünü ve ellerinde güçlü delillerin olduğunu” belirttiğini ifade etti.

Olayın üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen savcılığın elindeki “güçlü deliller” hakkında hiçbir bilgilerinin olmadığını belirten Öngör, “Türkiye’de bir cezasızlık hukuku var. İktidarlarca yaratılan bu cezasızlık hukuku doğaldır ki kendini yaratan iktidarı ve iktidar sahiplerini korumaya yöneliktir” dedi.

Ardından söz alan Bağdu’nun avukatı Tugay Bek ise Bağdu’nun katledilmeden önce de avukatlığını yaptığını belirterek, dava sürecini anlattı.

Dava boyunca bir dizi hukuksuzlukla karşı karşıya kaldıklarını ve devletin Kobani protestolarında yaşanan Yasin Börü cinayeti dışında diğer cinayetlerin üstünü kapatmaya çalıştığını belirten avukat Bek, davanın takipçisi olmaya devam edeceklerini söyledi.

“Üç yıldır katilini bulamadılar”

Bağdu’nun eşi Şemsa Bağdu ise, 3 yıldır katledilmiş olmasına rağmen daha bir gün soruşturmayı yürüten ne savcının ne polisin evlerine gelip sormadığını söyledi:

Bizim çocuklarımız, eylemlere katılmadığı halde onlarca polisle evlerimizi basarak, gözaltına alıyorlar; ama 3 yıldır Kadri’nin eşinin katilini bulamadılar. Torunlarımın torunları da olsa ben onun katillerini bulacağım. Davamdan ve onun katilini ortaya çıkarmaktan vazgeçmeyeceğim. Kadri’de özgür basın şehitleri kervanına katıldı. Onun bıraktığı mücadeleyi devam ettireceğim.