Ana SayfaDünyaVenezuela’da ‘sembolik mahkeme’ düzenlenmişti: Yarımadanın işgali ve ‘suçlu’ Kolomb heykeli

Venezuela’da ‘sembolik mahkeme’ düzenlenmişti: Yarımadanın işgali ve ‘suçlu’ Kolomb heykeli

HABER MERKEZİ – Yaklaşık beş yüz yıl önce, 1 Ağustos 1498’de Kristof Kolomb, bugünkü Venezuela’yı işgal etti. 12 Ekim 2004’te Venezuela’da yerliler, “Yerli Direniş Günü”nde Kristof Kolomb’un heykelini “işgalci ve sömürgeci” olduğu gerekçesiyle çıkardıkları ‘sembolik mahkeme’de suçlu bularak devirmişti.

506 yıl önce, 1 Ağustos 1498’te Kristof Kolomb, Paria Yarımadası’nı, bugünü Venezuela’yı işgal ederek ülkeye İspanya bayrağı dikmişti.

12 Ekim 2004’te yerliler, Sosyalist Devlet Başkanı Hugo Chavez önderliğinde bugünü; işgalin, sömürünün ve Kolomb’un günü olmaktan çıkarıp “Yerli Direniş Günü” olarak ilan etmişti.

“Yerli Direniş Günü”nde İtalyan sömürgeci Kristof Kolomb’un ilk ayak bastığı yerde bir ‘temsili mahkeme’ düzenlenmiş ve Caracas’ta bulunan 9 metre büyüklüğündeki Kolomb heykeli, birçok sosyal hareketin de destek verdiği ‘mahkeme’nin kararınca, “suçlu” bulunarak yıkılmış.

Venezuela’da 2009’dan bu yana Kolomb’un bütün heykelleri kaldırıldı, daha sonra aktivistler Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) aktivistlerde oradaki heykellere aynısını yaptı.


Amaç soykırıma karşı farkındalık: ABD’de ‘Kristof Kolomb’ yerine ‘Yerli Halkların Günü’


Telesur’un haberine göre yerli aktivistlerden Angel Montiel, heykelin devrilmesi ve her yıl kutlanan “Yerli Direniş Günü” hakkında, “Bu sembolik bir adalettir. O heykel, katliamı ve işgali temsil ediyordu” dedi.

Heykelin yıkılmasının hemen ardından yüzlerce yerli ve onlarla dayanışan insan sokaklara çıkıp şarkı söyleyerek dans etti.

Yerlilerin Kolomb’un heykeli yerine, işgale karşı direnişi örgütleyen yerli lideri Şef Guaicaipuro’nun anıtının konulması isteği ise 2015’te gerçekleştirildi.


Karınca Dış Haberler