Ana SayfaManşet‘Vize krizi’ ABD basınında: ‘İttifak baş aşağı; ilişkiler Kuzey Suriye’de gerilmişti’

‘Vize krizi’ ABD basınında: ‘İttifak baş aşağı; ilişkiler Kuzey Suriye’de gerilmişti’

HABER MERKEZİ – Dün ABD’nin “Türkiye’den yapılan vize başvurularının süresiz olarak durdurulduğunu” duyurmasının ardından Türkiye de benzer bir açıklama yaparak ABD vatandaşlarına yönelik vize işlemlerini askıya aldığını açıkladı. Peki, bu durum ABD basınında nasıl yorumlandı?

Geçtiğimiz hafta firari eski savcı Zekeriya Öz ile irtibatı tespit edildiği iddia edilen Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz, “Gülen cemaati ile ilişkisi olduğu” iddiası ile tutuklanmıştı.

Bunun üzerine, ABD Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada, “Son zamanlarda yaşanan olaylar, ABD Hükümeti’ni, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin ABD Misyonu’nun tesisleri ve personelinin güvenliğine ilişkin taahhütlerini yeniden değerlendirmek zorunda bırakmıştır” denilerek ,Türkiye’den yapılan vize başvurularının süresiz olarak durdurulduğu duyurulmuştu.

Bu gelişmenin hemen ardından da Türkiye’den benzer bir açıklama yapılarak, “ABD’deki büyükelçiliğimize ve başkonsolosluklarımıza gelen ziyaretçi sayısını en aza indirgemek amacıyla, şu andan itibaren geçerli olmak üzere, ABD’deki tüm misyonlarımızdaki ABD vatandaşlarına yönelik vize işlemleri askıya alınmıştır” denilmişti.

İki ülke arasındaki ‘vize krizi’ sürerken, Gazete Karınca, ABD basınında ‘vizelerin karşılıklı olarak kaldırılması’nın işlendiği haberleri derledi.

NYT: Türkiye ABD ilişkileri Kuzey Suriye’de gerildi

ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT), “Türkiye’deki başarısız darbe girişiminin ardından Amerikalılar siyasi rehine olarak hapse atıldı” başlıklı bir haber yayımlamıştı.

NYT gazetesi, “ABD Türkiye’ye vizeleri kaldırdı, Türkiye de misilleme yaptı” başlıklı haberinde, “Türkiye ve ABD arasındaki tansiyon, Suriye’de, ABD’nin IŞİD’e karşı savaşta desteklediği Kürt savaşçılar üzerinden gerilmişti” denildi.

Gazete ayrıca Erdoğan’ın Mayıs’taki Washington ziyareti sırasında, korumalarının 19 göstericiye fiziksel şiddet uygulamasının aldığı tavrın da tansiyonu yükselten etmenlerden olduğunu kaydetti.

Washington Post: Kısasa kısas yaptırımlar ile ittifak baş aşağı gitti

Washington Post ise haberi “Türkiye ve ABD’den ittifakın bozulduğuna işaret eden kısasa kısas seyahat yaptırımları” başlığıyla verdi.

Gazete, “Gerilen Türkiye ve ABD ittifakı baş aşağı gitti” ifadelerini kullandı.

“Seyahat yasağının Obama başkanlığında aşınan Türkiye ABD bağlarını tamir etmeye söz veren Başkan Trump’ın sözlerini çürüttüğünü” kaydeden Washington Post,  “Türkiye’nin son zamanlarda özellikle Almanya olmak üzere uzun süredir üyelik almak istediği Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden de büyük tepki gördüğünü” yazdı.

Washington Post da gerginliğin Trump başkanlığa gelir gelmez, Kuzey Suriye’deki koalisyon ortaklığının ardından başladığını belirtti.

Voice of Amerika: Türkiye’de on binlerce kişi tutuklu

Voice of America ise Metin Topuz’un geçtiğimiz hafta ‘Gülen cemaati ile ilişkisi iddiası’ ile tutuklanmasının ardından seyahat yasağının geldiğini belirterek, “Türkiye’de ayrıca darbe girişiminin ardından getirilen Olağanüstü Hal ile 50 bin insan tutuklanmış, binlerce insan işlerinden edilmiş, 100’den fazla basın kuruluşu kapatılmıştı” dedi.


Karınca Dış Haberler

 

Previous post
DSG ele geçirdi: Rakka'da IŞİD'in işkence izlerini taşıyan bir cezaevi
Next post
Dove'un 'siyah kadını beyazlatan' ırkçı reklamına tepki yağdı, marka 'üzgünüz' dedi