Ana SayfaGüncel10 Ekim Katliamı Davası: ‘TEM Müdür Yardımcısı neden bir IŞİD’linin ifadesini gizler?’

10 Ekim Katliamı Davası: ‘TEM Müdür Yardımcısı neden bir IŞİD’linin ifadesini gizler?’

HABER MERKEZİ – 10 Ekim Ankara Katliamı davasında konuşan müşteki avukatı Tonguç Cankurt, Suruç katliamının faili Yunus Emre Alagöz’ün saldırıdan 11 gün önceye dek emniyet tarafından dinlendiğini, ancak sonra dinlenmeden vazgeçildiğini kaydetti. Dünkü tanık polislerin ifadelerine dikkat çeken Avukat Ahmet Özdel ise “Bir TEM Şube Müdür Yardımcısı neden bir IŞİD’linin ifadesini gizler?” diye sordu. Mahkeme, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verdi.

10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Garı’nda yapılmak istenen Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi’ne IŞİD tarafından düzenlenen ve 102 kişinin hayatını kaybettiği canlı bomba saldırısına ilişkin açılan davanın Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki 6’ncı duruşması ikinci gününde devam etti.

Duruşmaya 19 tutuklu sanık, mağdur aileleri, mağdur avukatları ve şehir dışından gelen çok sayıda izleyici katılırken, salonda sanıkların güvenliğini sağlamak gerekçesiyle çok sayıda jandarma ve çevik kuvvet konumlandırıldı.

Duruşmanın öğleden önceki bölümünde müşteki avukatları konuştu.

‘Suruç katliamcısının dinlenmesinden vazgeçilmiş’

Mağdur avukatlarından Tonguç Cankurt, Suruç katliamının faili Yunus Emre Alagöz hakkındaki bir belgenin dosyaya geldiği bilgisini verdi.

Cankurt, Alagöz’ün Suruç katliamından 11 gün, 10 Ekim katliamından ise 3 ay önce dinlemesinden vazgeçildiğine şu sözlerle dikkat çekti:

Suruç katliamının faili Yunus Emre Alagöz hakkındaki bir belgenin dosyaya geldiği bilgisini veren Cankurt, “Yunus Emre Alagöz ve onunla beraber pek çok kişi 2 ay boyunca dinlemeye alınmış. Daha sonra Alagöz’ün Suruç katliamından 11 gün önce, 10 Ekim katliamından da 3 ay önce ‘Konuşmalarında suç unsuruna rastlanmadığı’ gerekçesiyle dinlemekten vazgeçilmiş. Bunu sorumluluğu hiçbir şekilde kapatılamaz.

‘TEM Müdür Yardımcısı neyi saklıyor?’

Avukat Ahmet Özdel ise Beyazıt Bestami Duman ve Tahir Sarıışık’ı dinlediklerini hatırlatarak, “Dün tanık polisleri dinledik, birbirlerinden haberdar olduklarını anladık” şeklinde konuştu.

Tanık Beyazıt Bestami Duman’ın ifadelerine dikkat çeken Özdel, “Suphi’nin ifadelerine rağmen Duman, Suphi’yi tanımadığını iddia etti. Bir TEM Şube Müdür Yardımcısı neden bir IŞİD’linin ifadesini gizler? Neyi koruyor? Bizden neyi saklıyor?” diye sordu.

Özdel, sanıkların katliamda aldıkları görevlerden bahsederek, tutukluluk hallerinin devamı yönünde talepte bulundu.

Özdel’in talebinin ardından mahkeme heyeti duruşmaya ara verdi.

Aranın sonrasında duruşmaya HDP Milletvekilleri Lezgin Botan, Feleknas Uca, KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen de katıldı.

Duvar’ın haberine göre duruşmada sanık ifadeleri devam ettiği sırada sanık sandalyesindeki Mehmedin Baraç arka sıradaki HDP Milletvekili Lezgin Botan’a dönüp önce kafasını salladı. Salondaki ailelerin ifade veren sanık Erman Ekici’ye tepki gösterdiği sırada Baraç’ın HDP’li vekile bakarak küfrettiği görüldü.

Duruşmada sanıkların ifadelerinin ardından savcı mütalaasını açıkladı.

Savcı mütalaasında güvenlik kamera kayıtlarına ilişkin bilirkişi raporlarının tamamlanmasının beklenmesi, sanıkların kendi aralarında yaptıkları telefon görüşmelerinin tespiti için ek bilirkişi raporu düzenlenmesi, sanık Suphi Alpfidan’ın ihbar tutanağı olup olmadığının Gaziantep Emniyeti’nden sorulması, sanıkların tutukluluk hallerinin devamı istendi.

Savcının mütalaasının ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti; bilirkişilere ihtar yapılarak raporlarının istenmesine, Yunus Durmaz’ın otopsi raporunun temini için yazı yazılmasına, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan mülkiye baş müfettiş raporunun tekrar istenmesine karar verdi.

Sanıkların tutukluluk hallerinin de devamına karar veren mahkeme heyeti bir sonraki duruşmayı 31 Ocak-1 Şubat 2017 tarihlerine erteledi.

Davanın sanıkları

Davada 19’u tutuklu, 17’si firari toplam 36 sanık yargılanıyor.

Davanın tutuklu sanıklarının isimleri şöyle: İbrahim Halil Alçay, Resul Demir, Hüseyin Tunç, Mehmedin Baraç, Nihat Ürkmez, Hakan Şahin, Yakup Şahin Yakup Karaoğlu, Metin Akaltın, Erman Ekici, Burak Ormanoğlu, Hacı Ali Durmaz, Abdülmüttalip Demir, Talha Güneş ve Abdulhamid Boz, Suphi Alpfidan, Hatice Akaltın, Esin Durgun.

Firari sanıklar sanıklar ise şöyle: Ahmet Güneş, Bayram Yıldız, Deniz Büyükçelebi, Edremit Türe, Hasan Hüseyin Uğur, İlhami Balı, Kasım Dere, Muhammet Zana Alkan, Mustafa Delibaşlar, Nusret Yılmaz, Ömer Deniz Dündar, Savaş Yıldız, Yakup Selağzı, Kenan Kutval, Walentina Slobodjanjuk ve Cebrail Kaya.

Duruşmanın 1’inci gününden

10 Ekim Ankara Katliamı davasının 6’ıncı duruşmasında tanık sıfatıyla polislerin ifadeleri dinlenmişti.

Duruşmada sanık Suphi Alpfidan’ın teşhis ettiği tanık polis Beyazıt Bestami Duman hakkında suç duyurusunda bulunulması talep edilirken, Yunus Durmaz’ın deposundan çıkan dijital materyallere MİT’in el koyduğunu söyleyen müştekilerin avukatı Senem Doğanoğlu, “Bunun anlamı, deliller kaçırılmıştır demektir” diye konuşmuştu.

 


IŞİD sanığının ‘tanıyorum’ dediği polislerden çelişkili ifadeler


 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İstanbul Ekonomi Araştırma’nın seçim anketi: Hangi parti kaç oy alıyor, hangisi baraj altında?
Sonraki Haber
‘İtirafçı' olduğu iddia ediliyordu: Sarraf'ın adı son mahkeme belgelerinde yer almadı