Ana SayfaGüncel13 aydır tutuklu: Gazeteci İdris Sayılgan’a tahliye yok

13 aydır tutuklu: Gazeteci İdris Sayılgan’a tahliye yok

HABER MERKEZİ – 13 ay sonra ilk kez hakim karşısına çıkan tutuklu gazeteci İdris Sayılgan, tahliye edilmedi. İddianamenin tapelerden oluştuğunu belirten Sayılgan, gazetecilik faaliyetlerinden dolayı yargılandığını söyledi.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri İdris Sayılgan, 13 ay sonra ilk kez hakim karşısına çıktı.

Muş 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmayı Sayılgan ailesi ve gazeteci arkadaşları takip etti.

Gazeteci Sayılgan duruşmaya Trabzon E Tipi Kapalı Cezaevi’nden, aynı davada yargılanan 4 tutuklu da bulundukları cezaevlerinden SEGBİS’le katıldı.

‘Tape kayıtları var ama hiçbir suç yok’

İddianamede isnat edilen suçlar sorulan Sayılgan, Kürtçe savunma yaparak, şunları söyledi:

İddianamede 60 sayfa tape kayıtları var ama bana istinat hiçbir suç yoktur. Tapelere sonradan eklemeler yapılmış ve her şey olduğu gibi yazılmamış. Ben gazeteciyim ve 4 yıl üniversite okudum. Resmi ajans olan DİHA’da çalıştım. Tapelerde benim sanki sadece örgütle alakalı haberler yaptığım şeklinde yansıtılmış, oysa bu şehirde 2 yıl içerisinde binlerce haber yaptım. Bu haberleri tek yapıyormuşum gibi bir algı yaratılıyor ama burada bulanan birçok ajans da aynı haberleri yaptı. Toplumu ve insanları ilgilendiren her şey bizim için haberdir. Kültür, yaşam, ekonomi, siyaset, ekoloji ne varsa bizim için haberdir.

13 aydır tutuklu olduğunu hatırlatan Sayılgan, savunmasının sonunda tahliyesini istedi.

Gazeteci Sayılgan’ın avukatı Barış Oflas ise iddianamenin sadece telefon tapelerinden oluştuğunu belirtti.

“Telefon dinlenmesinin kendisi usulsüzlüktür” diyen Oflas, müvekkilinin tahliyesini istedi.

Avukatlardan sonra kararını veren mahkeme, Sayılgan ve beraberindekilerin tutukluluklarının devamına karar vererek, duruşmayı 19 Şubat 2018 tarihine erteledi.