Ana SayfaÇalışma Yaşamı2017 yılında en az 71 işçi intihar etti

2017 yılında en az 71 işçi intihar etti

HABER MERKEZİ – Son yıllarda işçi intiharlarında büyük artış yaşanıyor. İSİG Meclisi’nin verilerine göre 2017’nin Kasım ayına kadar en az 71 işçi yaşamına son verdi.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), 2013-2014-2015 yıllarında 99 işçinin intihar ettiğini, 2016 yılında gerçekleşen işçi intiharı sayısının ise en az 90 olduğunu kaydetti.

İSİG, geçtiğimiz dört yıla karşın yalnızca bu senenin Kasım ayına kadar geçen sürede ise en az 71 işçinin yaşamına son verdiğini açıkladı.

İşçi intiharlarında başı çeken nedenin ekonomik sıkıntılar olduğu belirtildi.

Raporlara yansıyan verilere göre, intiharların büyük kısmının borçlar nedeniyle gerçekleştiği kaydedilirken, işsizlik ve mobbingin de işçi intiharlarında büyük payı olduğu vurgulandı.

‘OHAL’in etkisi var’

İş Güvenliği Meclisi Üyesi ve İş Müfettişi Şeref Özcan, son dönemde artan işçi intiharlarını BirGün’den Mustafa Mert Bildircin’e değerlendirdi.

İntiharların iş yerinde gerçekleşmediği durumlarda “iş kazası” kapsamına alınmadığını belirten Özcan, “İşçi, çalıştığı yerdeki baskı yüzünden evinde veya çalışma alanının dışındaki herhangi bir yerde intihar edebilir. İlgili yasa, intiharın iş kaynaklı olduğu takdirde ‘iş kazası’ kapsamına alınmasını öngörüyor ancak bunu kanıtlamak işçi yakınları için bir hayli zor” ifadelerini kullandı.

Özcan, önceki yıllarda da intiharların fazla olduğuna dikkat çekerek, “Biliyorsunuz son dönemde ‘FETÖ soruşturmaları’ gündemimizde. Soruşturmalar neticesinde bu yıl İş Güvenliği Meclisi’nin erişim kanalları arttı ve daha çok vakaya ulaşmaya başladık” dedi.

İşçi intiharlarının 2016 ve 2017 yıllarında artmasında, Olağanüstü Hal’in (OHAL) doğrudan etkisi olduğunu söyleyen Özcan, şöyle konuştu:

Kuralsızlaşma geliştikçe işçinin gelecek kaygısı da artar. OHAL ile birlikte, başta esnek çalışma saatleri olmak üzere, yapılan düzenlemeler işçide güven kaybına neden oldu.

Previous post
NATO-Türkiye gerginliği | Erdoğan: Biz her şeye hazırlıklıyız
Next post
Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi Platformu'ndan 'güncelleme'ye tepki: 'Eşitlik' silindi