Ana SayfaGüncel28 ay sonra: 5 Haziran katliamında ihmali olan polisler hakkında dava

28 ay sonra: 5 Haziran katliamında ihmali olan polisler hakkında dava

HABER MERKEZİ – HDP’nin Diyarbakır’da düzenlediği mitinge yönelik gerçekleştirilen bombalı saldırıda ihmalleri olan 5 emniyet müdürü, 3 komiser ve 6 polis hakkında “Görevi kötüye kullanmak” suçundan dava açıldı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP’nin 5 Haziran 2015 tarihinde Diyarbakır’da düzenlediği seçim mitingine IŞİD tarafından gerçekleştirilen iki ayrı bombalı saldırıda, gerekli güvenlik tedbiri almayan ve saldırının faillerinden IŞİD üyesi Orhan Gönder hakkında yasal işlem yapmayan polisler hakkında yürüttüğü soruşturmayı tamamlayarak iddianame hazırladı.

İddianame, Diyarbakır 14. Asliye Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi.

İddianamede, patlamanın yaşandığı alanda görevli 5 emniyet müdürü, 3 komiser ve 6 polis hakkında “Görevi kötüye kullanmak” suçlamasıyla 3’er aydan 1’er yıla kadar hapis ile cezalandırılmaları istendi.

MA’dan Deniz Tekin’in haberine göre iddianamede, bombalı saldırıda mitinge katılan 5 kişinin yaşamını yitirmesi ve yüzlerce kişinin yaralanması ile ilgili emniyet görevlileri hakkında Diyarbakır Valiliği’nden soruşturma izni istendiği belirtildi.

Diyarbakır Valiliği İl İdare Kurulu Müdürlüğü’nün, 30 Temmuz 2015 tarihli 2015/94 sayılı kararıyla, patlamanın yaşandığı miting alanı ve çevresinde gerekli güvenlik tedbirlerini tam olarak uygulamayan ve bombalı saldırıyı gerçekleştiren Orhan Gönder’in otel konaklaması sırasında yoklama kaçağı olarak arandığının tespit edilmesine rağmen KİHBİ üzerinden sorgulama yapmayan polis ve amirleri hakkında soruşturma izni verildiği hatırlatıldı.

Polisler kararın iptalini istemiş

Ancak, haklarında soruşturma izni verilen polislerin, kararın iptali için Diyarbakır Bölge İdare Mahkemesi’ne yaptığı başvuru ise istinat edilen suçlamaların ciddi belge ve bulguların soruşturmayı yapılmasını gerektirir nitelik ve yeterlilikte olduğu gerekçesiyle reddedildi.

‘Görevi kötüye kullanma suçunu işledikleri anlaşmıştır’

İddianamede, miting alanı ve çevresinde güvenlik tedbirlerinin tam olarak uygulanmaması ile ilgili polisler hakkında şu tespitler ve suçlamalara yer verildi:

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğünün 04/06/2015 tarih ve 2674 sayılı yazılı emri ile miting alanı ve çevresinde patlayıcılara karşı arama görevi verilmesine ve tedbir alınılmasının istenmesine rağmen, şüphelilerden 3. Sınıf Emniyet Müdürü K.A’nın, Komiser A.K’nin, polis memurları M.S., A.D. ve M.D’nin, patlayıcının olay öncesinde saklandığı Farabi Anadolu İmam Hatip Lisesi bahçesinde arama faaliyetinde bulunmadıkları. Şüphelilerden 4. Sınıf Emniyet Müdürü F.D. ve komiser M.A.C’nin Farabi Anadolu İmam Hatip Lisesi bahçesinde tedbir almadıkları, 2. Sınıf Emniyet Müdürü şüpheli M.İ.Y’nin miting alanında emniyet tedbirlerinden sorumlu müdür olarak yetki ve sorumluluğunda bulunan emniyet tedbirlerinin alınması hususunda ihmalkar davrandığı, bu kapsamda; şüphelilerin suç tarihinde görevlerinin gereklerini yapmakta ihmal göstermeleri neticesinde terör eyleminin önlemediği, bu suretle üzerlerine atılı bulunan ihmal suretiyle görevi kötüye kullanma suçunu işledikleri anlaşmıştır.

Previous post
Cinsel saldırıya maruz bırakılıp zorla evlendirilmişti: Boşandığı eşi tarafından boğazı kesilerek öldürüldü
Next post
İstismar ve saldırı içeriği şikayete rağmen kaldırılmadı: Facebook'a dava açıldı