Ana SayfaDünyaABD basını: Sarraf davasının Erdoğan için siyasi sonuçları olabilir

ABD basını: Sarraf davasının Erdoğan için siyasi sonuçları olabilir

HABER MERKEZİ – New York Times, İran ve Türkiye vatandaşı iş insanı Rıza Sarraf’ın yargılandığı ve jüri heyeti seçimi bugün başlayacak olan ‘Sarraf Davası’nın Cumhurbaşkanı Erdoğan için siyasi sonuçları olabileceğini yazdı.

Türkiye’nin gündemindeki yerini koruyan ABD’deki Rıza Sarraf davasının başlamasına az bir süre kaldı.

Davada İran ve Türkiye vatandaşı iş insanı Rıza Sarraf’ın yanı sıra, aralarında Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla ve eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın da bulunduğu toplam 9 sanık yargılanıyor.

Sanıklar, ABD’nin İran’a nükleer programı nedeniyle uyguladığı ambargoyu delmekle suçlanıyor.

Jüri heyeti seçiminin ‘Sarraf’ın savcılıkla iş birliğine başlamış olabileceği, yüksek yerlerdeki yolsuzluk ve rüşvete dair zarar verici kanıtlar sunabileceği spekülasyonları arasında yapılacağını’ belirtiliyor.

Jüri heyeti seçimi bugün başlayacak olan dava, ABD basınının da gündeminde.

“Erdoğan için siyasi sonuçları olabilir”

New York Times (NYT), “Aşağı Manhattan’da bir mahkeme salonunda görülecek olan dava Türkiye’de hükümet yetkililerinin, televizyonların hatta kahve sohbetlerinin konusu” olduğunu yazıyor.

BBC Türkçe’nin Türkçeleştirdiği haberde, “Amerikalı yetkilileri davadan vazgeçirme kampanyasının başarısız olmasının ardından, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen hafta ‘hasa kontrolünü’ devreye sokarak tüm hukuki süreci karaladı” deniyor.

NYT, Rıza Sarraf tanıklık eder ve ABD olaya karıştığı belirlenen Türk bankalarına karşı adım atarsa, bunun Erdoğan için siyasi sonuçları olabileceğini yazıyor.

Gazete Sarraf’ın son ön duruşmaya katılmaması ardından, ‘Türk hükümet yetkililerinin ABD’den Sarraf’ın nerede olduğu bilgisini istediğini ve Türk bakanların yabancı basın kuruluşlarına konuşarak Sarraf’ın olası tanıklığını önemsiz göstermeye çalıştığını’ ifade ediyor.

Gazeteye konuşan New York merkezli danışmanlık şirketi GlobalSource Partners’tan Atilla Yeşilada, “Türk hükümetinin iddiaları yalanlama boyutu, Zarrab davası ile ilgili ne kadar endişeli olduklarını gösteriyor” diyor.


Sarraf Davası’nın siyasi boyutları neler?


 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
CHP'nin referandum sonrası araştırması: 'Evet' diyenler 'Hayır'a dönüyor
Sonraki Haber
PYD Eş Başkanı: Türkiye'nin Afrin tehdidi Soçi'ye şantaj