Ana SayfaDünyaABD Dışişleri Bakanlığı’ndan ‘sınırlı vize’ açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan ‘sınırlı vize’ açıklaması

HABER MERKEZİ – ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nauert, Türkiye’ye ABD temsilciliklerinin sınırlı olarak vize hizmeti vermeye başlamasına ilişkin detayları paylaştı. Nauert ayrıca, Türkiye’den ABD çalışanları ile ilgili güvence aldıklarını da belirtti.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Türkiye ile ABD arasında yaşanan ‘vize krizi’ konusunda açıklamalarda bulundu.

Washington’da basın toplantısı düzenleyen Nauert, yaşanan krizin ardından her iki ülkenin de doğru yönde ve olumlu adımlar attıklarını söyledi.

Türkiye’deki ABD temsilciliklerinin sınırlı olarak vize hizmeti vermesine ilişkin konuşan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü,  “Dün göçmen vizesi dışındaki vizeler dışındaki vizelerle ilgili sınırlı başvuruyu kabul etmeye başladığımızı duyurduk. Vize almak isteyen insanlar şimdi bunu İstanbul’da ve Ankara’da yapabiliyorlar” dedi.

Nauert, şöyle devam etti:

Şimdilik bu vize başvuruları sınırlı olarak kabul ediliyor. Sağlık, insani yardım ve öğrenci vizelerine öncelik veriyoruz. Türk hükümetiyle olumlu olarak tanımlayabileceğim bir dizi görüşmelerimiz oldu. Bu kesinlikle doğru yönde olumlu bir adım.

‘Türkiye’den çalışanlarımız için güvence aldık’

Türkiye’den, ABD çalışanları ile ilgili güvence aldıklarını da belirten Nauert, şöyle konuştu:

Bizim çalışanlarımızla ilgili bir durum söz konusu olursa, Türkiye bizim çalışanlarımızı gözaltına almak istiyorsa bize bilgi verileceği konusunda sınırlı güvence aldık. Bu bize verilen güvenceler arasında. Bize, çalışanlarımızı yalnızca işlerini yaptıkları için tutuklanmayacakları güvencesini verdiler. Halen iki çalışanımız tutuklu bulunuyor.


ABD sınırlı vize hizmetine başladı


Ne olmuştu?

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz, “Gülen cemaati ile ilişkisi olduğu” iddiası ile tutuklanmasının ardından ABD, 8 Ekim’de Türkiye’den yapılan vize başvurularının süresiz olarak durdurulduğunu” duyurmuştu.

ABD’nin bu açıklamasının hemen ardından Türkiye de benzer bir açıklama yaparak, ABD vatandaşlarına yönelik vize işlemlerini askıya aldığını açıklamıştı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sırbistan ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, “Bu sorunu biz başlatmadık” diyerek, “Bu sorunun faili Amerika Birleşik Devletleri’nin ta kendisidir” ifadelerini kullanmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa ve Avrupa işlerinden sorumlu üst düzey yetkilisi Jonathan Cohen başkanlığındaki heyet vize krizinden önce planlanan bir ziyaret için 17 Ekim’de Ankara’ya gelmiş ve temaslarına başlamıştı.

Bu görüşme sonrası açıklama yapan Dışişleri kaynakları şu ifadeleri kullanmıştı:

ABD heyetiyle bugün Dışişleri Bakanlıkları Müsteşar Yardımcıları başkanlığında İçişleri ve Adalet Bakanlıklarımızdan temsilcilerin de katılımıyla görüşme yapılmıştır. Yapılan görüşmeler çerçevesinde vize konusunda bir an önce normale dönülmesi yönünde temasların sürdürülmesine karar verilmiştir. Adli ve güvenlik konularında bir Ortak Çalışma Komitesi kurulması konusu da bu çerçevede yapıcı şekilde ele alınmıştır.

Yapılan görüşmelerin ardından 6 Kasım’da, ABD Ankara Büyükelçiliği yaptığı açıklama ile vize işlemlerinin sınırlı ölçüde olmak üzere yeniden başlatıldığını duyurmuştu.

Previous post
'Ankara'nın yeni belediye başkanı, tüm müdür ve bürokratların istifasını istedi'
Next post
2017'nin ilk on ayında 5 bin mülteci yaşamını yitirdi