Ana SayfaDünyaABD Kongresi’nde Türkiye oturumu: Erdoğan ‘papaz’ için fidye istiyor

ABD Kongresi’nde Türkiye oturumu: Erdoğan ‘papaz’ için fidye istiyor

HABER MERKEZİ – ABD Kongresi’nde düzenlenen Türkiye oturumunda konuşan Cumhuriyetçi Senatör Thom Tillis, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Türkiye’nin iadesini istediği Fethullah Gülen ve rahip Andrew Brunson’ı kastederek, “Papazı istiyorsanız papazı verin” sözüne tepki gösterdi ve “Bu adalet değil, fidye istemektir” dedi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Kongresi’nde Helsinki Komisyonu, Türkiye’de 15 Temmuz darbe girişiminden sonraki Olağanüstü Hal (OHAL) koşullarına dair bir oturum düzenledi.

‘Bu adalet değil, fidye istemek’

Cumhuriyetçi Senatör Thom Tillis, “Temizlik Operasyonunun Mahkumları: Türkiye’deki Hukukun Zayıflamasının Kurbanları” başlıklı oturumun açılış konuşmasında özellikle AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye’nin iadesini istediği Fethullah Gülen ve rahip Andrew Brunson’ı kastederek, “Papazı istiyorsanız papazı verin” sözüne tepki gösterdi.

Tillis, “Bu adalet değil, fidye istemektir. ABD bir NATO müttefikinden bu tür bir yaklaşım beklemez” diye konuştu.

ABD’li rahip Andrew Brunson, bir yılı aşkın süredir Türkiye’de tutuklu bulunuyor.

‘OHAL makul sınırları aştı’

Oturumda konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa ve Avrasya İşleri Dairesi Müsteşar Yardımcısı Jonathan Cohen ise Türkiye’yle yapıcı diyaloğu devam ettireceklerini belirtirken, eleştirilerde de bulundu.

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre darbe girişiminin üzerinden bir yılı aşkın süre geçmesine rağmen OHAL’in halen sürmesini ve geniş kapsamla uygulanmaya devam edilmesini eleştiren Cohen, bu süreçte darbeyle hiçbir bağı olmayanların, hükümeti eleştirenlerin de hedef alındığına dikkati çekti.

Cohen, OHAL’in uzatılmasının Türkiye’de hukukun üstünlüğü, demokrasi ve özgürlüklere zarar verdiğini ifade etti.

Jonathan Cohen bir soru üzerine ise OHAL’in uzamasının, Türkiye’de siyasete dair kamuoyu tartışmaları, ifade ve basın özgürlüğü üzerinde olumsuz etkiler yaptığını kaydederek, “Bize göre OHAL makul sınırlarını aşmış gibi görünüyor” ifadesini kullandı.

ABD Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Cohen, bir süre önce Türkiye’de temaslarda bulunmuştu.




Önceki Haber
Bir kadının balkonuna meyveye sarılı cinsel saldırı notları atan erkek tutuklandı
Sonraki Haber
Leonardo da Vinci’nin son eseri 450 milyon dolara satıldı