Ana SayfaDünyaABD’li Savcı: Sarraf ayakkabı kutularını ve rüşveti anlatacak

ABD’li Savcı: Sarraf ayakkabı kutularını ve rüşveti anlatacak

HABER MERKEZİ – İran’a yönelik ambargoyu delme ve kara para aklama suçlamasıyla ABD’de başlayan ve Rıza Sarraf’ın sanıkken tanık olduğu davanın jürili duruşması dün başladı. Savcı David Denton, Sarraf’ın iddia makamının “yıldız tanığı” olacağını belirtti ve ekledi: “Sarraf, ayakkabı kutuları ile Türk yetkililere nasıl rüşvet verildiğini anlatacak.”

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) İran’a yönelik yaptırımlarını yasa dışı yollarla delme, rüşvet ve para aklama suçlamasıyla ABD’nin New York kentinde başlayan ve Rıza Sarraf’ın sanıkken tanık olduğu davanın jürili duruşmaları dün başladı.

Dün görülen duruşmada Savcı David Denton, tanık olan Rıza Sarraf’ın “ayakkabı kutuları ile Türk yetkililere nasıl rüşvet verildiğini anlatacağını” söyledi. Sunulan dilekçede Sarraf’ın itirafçı olmayı 26 Ekim’de kabul ettiği belirtildi.

Denton, Sarraf’ın iddia makamının “yıldız tanığı” olacağını belirterek, “olayın iç yüzünü anlatacağını ve yalanların ardındaki gerçekleri ortaya çıkaracağını” kaydetti.

Jüri üyelerine Sarraf’ın Türkiye ve İran hükümeti yetkililerinin ABD yasalarını delmek için “petrol karşılığı altın ticareti” adı altında nasıl bir tezgâh kurduklarını anlatacağını aktaran Savcı, bu tezgahın ortaya çıkmasının Türk ve İranlı bakanlar tarafından engellendiğini sözlerine ekledi.

“Türkiye’deki üst düzey politikacılar daha çok rüşvet vermesi talimatı verdi”

DW Türkçe’nin haberine göre görülen davada Rıza Sarraf’ın aleyhine tanıklık yapacağı ve yargılanan isim ise tutuklu sanık eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla.

Ancak Atilla’nın avukatı Victor Rocco, Sarraf’ın tanıklığına itiraz etti.

Avukatı Atilla’nın yolsuzluğa bulaşmadığını, rüşvet almadığını ve işine bağlı bir insan olduğunu dile getirdi, Savcı Denton ise Atilla hakkındaki iddiaları aktardı.

Denton, eski Halkbank yöneticisinin ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarında bir milyar dolarlık açık yarattığını ve ABD’nin ulusal güvenliğini tehlikeye attığını belirtti.

Öte yandan Savcı Denton, Türkiye’de 17-25 Aralık 2013’te yaşananlara değindi.

Türkiye’de 17-25 Aralık 2013’teki yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarının üzerinin kapatıldığını belirten Denton, Sarraf ve Atilla’nın, Türkiye ile İran hükümeti yetkililerinin de dahil olduğu bir tezgahın parçası olduğunu şu sözlerle ifade etti:

Türkiye’deki aynı yozlaşmış üst düzey politikacılar Sarraf’a hâkimlere daha da çok, milyonlarca dolar rüşvet vermesi talimatını verdi, böylece her şey unutulacaktı…

Türkiye’den tepki

Davayı yakından takip eden AKP’nin sözcüsü Mahir Ünal, Sarraf’ın tanıklık edeceğinin öğrenildiği dakikalarda gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu tiyatroyu sahneleyenleri biliyoruz. Bu oyunu tanımıyoruz” diye konuştu.

Ankara, yargılamanın Türkiye’ye yönelik siyasi bir dava olduğunu ve soruşturmadaki delillerin sahte olduğunu iddia ediyor.

Mart 2016’da ABD’de tutuklanan Sarraf Pazartesi günkü duruşmada davanın sanığı olmaktan çıkarılmış, tanıklar arasına eklenmişti. Bu, Sarraf’ın savcılıkla anlaşmaya giderek cezasının hafifletilmesi karşılığında iddia makamı lehine tanıklık edeceği anlamına geliyor.

Atilla’ya 50 yıl hapis cezası isteniyor

ABD’deki davada sanıklar, Washington’ın İran’a uyguladığı ambargoyu delme, bankacılık sahtekarlığı, kara para aklama ve ABD bankalarını dolandırma gibi suçlamalarla karşı karşıya. İddianamede, Sarraf hakkında 95 yıl hapis cezasının yanı sıra 50 milyon dolar para cezası isteniyordu. Atilla, 50 yıl hapis cezası ve iki milyon dolar ceza talebiyle yargılanıyor.

Davada Sarraf ve Atilla dışında sanık konumunda olan eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan hakkında yakalama kararı bulunuyor. Eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan, eski Genel Müdür Yardımcısı Levent Balkan’ın da yakalanmaları isteniyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kuzey Kore'den bir füze denemesi daha
Sonraki Haber
Adalet Bakanlığı Gülmen ve Özakça'nın 'ölmelerini bekliyor'