Ana SayfaGüncelAİHM’den CHP’nin referandum başvurusu için karar

AİHM’den CHP’nin referandum başvurusu için karar

HABER MERKEZİ – AİHM, CHP tarafından 16 Nisan anayasa değişikliği referandumu hakkında yapılan dava başvurusunu reddetti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) mühürsüz oy pusulalarını da geçerli kabul ederek düzenlenen 16 Nisan Anayasa Referandumu’na ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuru yapmıştı.

YSK’nin mühürsüz oy ve zarfları geçerli kılmasının yasaya aykırı olduğu görüşünü AİHM’ye taşıyan CHP’nin başvurusunda, referandum pusulalarının AİHS’nin ilgili maddesi kapsamında değerlendirilmesi gerektiği tezi işlenmiş ve hükümetin halkın ifade özgürlüğünü sağlamadığı da kaydedilmişti.

Ancak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), bugün açıkladığı kararında CHP’nin 16 Nisan’daki referandumun iptali için yaptığı başvuruyu geri çevirdi.

Mahkemenin başvuru hakkında ‘kabul edilemezlik’ kararı vermesine gerekçe olarak ise referandumun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) kapsamına girmemesi gerekçe gösterildi.

AİHM’nin bu kararı, başvuruyla ilgili sürecin esastan görüşme aşamasına gelmeden sona ermesi anlamına geliyor.

Ne olmuştu?

16 Nisan’daki ‘partili cumhurbaşkanlığı’nı merkeze alan anayasa değişikliği referandumunun ardından, YSK’nin mühürsüz oy pusulalarını ve zarflarını geçerli sayması tepkilere neden olmuştu.

CHP, referandumun iptali için YSK’ya başvurmuş ancak ‘ret’ yanıtı almıştı.

Bunun üzerine CHP, YSK’ya yaptığı itirazın ardından Danıştay’a idari dava açarak YSK’nın referandum sonuçlarını kesin olarak açıklamasının yürütmesinin durdurulmasını istemişti. Ancak Danıştay da CHP’nin başvurusunu reddetmişti.

Parti, konuyu AİHM’e başvuracağını duyurmuş, AİHM ise başvuruyu 4 Temmuz’da işleme almıştı.




Önceki Haber
AKP Sözcüsü 17-25 Aralık'ı hatırlatarak 'umutlanmayın' dedi: Biz o cehennemden geliyoruz
Sonraki Haber
Halkbank ve DenizBank'tan Sarraf açıklaması