Ana SayfaGüncelAKP, 2019 öncesi YSK’nin yapısını değiştirmek için yasa hazırlığında

AKP, 2019 öncesi YSK’nin yapısını değiştirmek için yasa hazırlığında

HABER MERKEZİ – AKP’nin 2019 seçimleri öncesinde YSK’nin yapısını değiştirmek için yasa tasarısı hazırladığı öğrenildi.

16 Nisan ‘başkanlık’ referandumunda mühürsüz oyları geçerli sayarak muhalefetin tepkisini çeken Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) yapının değiştirilmesi için yasa tasarısı hazırlandığı belirtildi.

AKP’nin hazırladığı 15 maddelik tasarıda YSK’nin üyelerinin bir kısmının Meclis tarafından seçilmesinin de gündeme gelebileceği belirtiliyor.

Bağımsız bir teşkilat yasası bulunmayan YSK’nin üye seçimi, görev ve yetkilerine ilişkin hükümler 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Yasa’da düzenleniyor. YSK, uzun süreden beri kendi teşkilat yasasının çıkarılmasını istiyor.

AKP’de uyum yasaları için oluşturulan komisyonun üzerinde çalıştığı tasarıya göre dağınık olarak birçok yasada bulunan YSK ile ilgili hükümler “teşkilat yasası” altında tek bir yasada toplanacak.

298 sayılı yasaya göre YSK, 7 asıl ve 4 yedek üyeden oluşuyor. Üyelerin 6’sı Yargıtay, 5’i Danıştay genel kurullarınca kendi üyeleri arasından üye tamsayısının salt çoğunluğunun gizli oyu ile seçiliyor.

Hazırlığı süren taslakta, üyelerin seçilme yönteminin değişmeyeceği söylenmekle birlikte üye sayısının artırılarak bir kısmının TBMM tarafından seçiminin de gündeme gelebileceği belirtiliyor.

Oyların hangi hallerde geçersiz sayılacağına ilişkin düzenlemelerin bu taslakla mı yoksa seçim mevzuatına ilişkin düzenlemelerin yer alacağı taslakla mı getirileceği ise henüz netleşmedi.

Taslağın bütçe görüşmelerinin ardından TBMM gündemine getirileceği kaydediliyor.




Önceki Haber
Barış meşalesini ateşleyen Nobel Ödüllü ilk kadın: Bertha Von Suttner
Sonraki Haber
KHK ile kapatılmıştı: Azadiya Welat çalışanlarına 15 yıla kadar hapis istemi