Ana SayfaGüncelAltan kardeşler ve Ilıcak’ın davasında tahliye yok

Altan kardeşler ve Ilıcak’ın davasında tahliye yok

HABER MERKEZİ – Altan kardeşler ve Nazlı Ilıcak’ın da aralarında bulunduğu 17 sanıklı davanın 3’üncü duruşması görüldü. Avukatların duruşma salonundan çıkartıldığı ve üç kez ara verilen duruşmada mahkeme heyeti, Altan kardeşler ve Nazlı Ilıcak’ın tutukluluğunun devamına hükmederek duruşmayı 11 Aralık 2017 tarihine ertelendi.

15 Temmuz darbe girişimi ardından tutuklanan gazeteci-yazar Ahmet Altan, akademisyen kardeşi Mehmet Altan ve gazeteci Nazlı Ilıcak’ında aralarında bulunduğu 17 sanıklı davanın 3’üncü duruşması İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Altan kardeşler tutuklu bulundukları cezaevinde SEGBİS ile duruşmaya katılırken, tutuklu yargılanan Nazlı Ilıcak, Fevzi Yazıcı, Şükrü Tuğrul Özşengül, Yakup Şimşek ile tutuksuz yargılanan Tibet Murat Sanlıman ise duruşma salonunda hazır bulundu.

Saat 10.00’da başlaması gereken duruşma, 45 dakika gecikmeli başladı.

Duruşma başladıktan bir kaç dakika sonra Altan kardeşlerin avukatı Ergin Cinmen talep için söz istedi. Mahkeme Başkanı Kemal Selçuk Yalçın’ın söz vermemesi üzerine Cinmen, söz almakta ısrar etti. Daha sonra mahkeme başkanı söz almakta ısrar eden Cinmen’i,  duruşma salonundan çıkardı.

Avukatların duruma tepki göstermesi üzerine ise mahkeme başkanı bu kez salonu boşalttı.

Verilen aranın ardından duruşma tekrar başladı.

Altan kardeşlerin avukatı Figen Çalıkuşu bu defa söz istedi. Mahkeme başkanı avukat Çalıkuşu’nu da salondan attı. Avukat Çalıkuşu, hâkimi reddettiklerini belirtti. Duruşmaya tekrar ara verildi.

Aranın ardından başlayan duruşmada bu defa söz almak isteyen avukat Ferhat Çağıl mahkeme başkanı tarafından duruşmadan atılması ile bir kez daha ara verildi.

Savunmalar

Aradan sonra devam eden duruşmada Ahmet Altan, savunmasında şu sözleri kaydetti:

BM, AİHM’e raporunda bu davaya tiyatro dedi. Biraz evvel savcının repliklerini dinlerken bu tiyatroda bir aktör olduğunu anladım. Dosyaya hâkim olmayan bir savcı nasıl böyle ezberden konuşabiliyor. Böyle hukuk olmaz, böyle mahkeme olmaz.

“Sürekli hakim, savcı değişikliği yargılama usulü açısından olağan bir şey midir” diye soran Nazlı Ilıcak ise “Yargıtay’ın son kararları çok önemliydi. Ancak biz bu konuda yeterince konuşma, savunma yapma imkânı bulamadık” dedi.

Mehmet Altan da “Darbelerin Ekonomisi” kitabı göstererek, şu ifadeleri kullandı:

Cezaevinden bir türlü çıkaramadığım bu kitap alanında tektir. Darbelerin önlenmesi için dönemin siyasetçileriyle konuşarak yazdığım kitaptır. 419 gündür tutukluyum, Allah rızası için delil gösterin.

Savunmaların ardından savcı, tüm tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamını talep etti.

Tahliye yok, duruşma 11 Aralık’a ertelendi

Savcılığın kararının ardından ana kararını açıklayan mahkeme heyeti, Altan kardeşler ve Nazlı Ilıcak’ın tutukluluğunun devamına hükmetti.

Mahkeme heyeti, ayrıca reddi hakim taleplerinin geri çevrilmesine karar verdi ve mütalaa için ek süre tanıdı.

Duruşma 11 Aralık 2017’ye ertelendi.

Dava hakkında

“FETÖ” soruşturması kapsamında açılan davada yazar Ahmet Altan, kardeşi Mehmet Altan ile gazeteci Nazlı Ilıcak, Zaman gazetesi eski genel yayın yönetmeni Ekrem Dumanlı, eski Taraf yazarı Emre Uslu, gazeteci Tuncay Opçin, Samanyolu Televizyonu’nun Washington temsilcisi Şemseddin Efe, Today’s Zaman gazetesinin eski genel yayın yönetmeni Bülent Keneş, Profesör Osman Özsoy, Zaman gazetesinin İsrail muhabiri Abdulkerim Balcı, genel yayın yönetmen yardımcısı Mehmet Kamış ile yönetici Faruk Kardıç, gazetenin görsel yönetmeni Fevzi Yazıcı, Polis Akademisi’nde öğretim görevlisi olan Şükrü Tuğrul Özşengül, Zaman gazetesinin marka müdürü Yakup Şimşek ve gazetenin kültür sanat sayfasında çalışan Ali Çolak ile iddianamede Zaman Gazetesinin 10 Ekim 2015’de yayınlanan ve darbe çağrışımında bulunduğu iddia edilen reklam filmini çektiği tespit edilen ajansın sahibi Tibet Murat Sanlıman yargılanıyor.

Dava kapsamında Nazlı Ilıcak, Yakup Şimşek, Mehmet Altan, Ahmet Altan, Şükrü Tuğrul Özşengül  ve Fevzi Yazıcı tutuklu yargılanıyor.

Abdulkerim Balcı, Ali Çolak, Bülent Keneş, Ekrem Dumanlı, Emrullah Uslu (Emre Uslu), Faruk Kardıç, Mehmet Kamış, Osman Özsoy, Şemseddin Efe, Tuncay Opçin hakkında yakalama kararı bulunuyor.

Altanlar ile Ilıcak için “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme” suçlamasıyla ayrıca 7,5 yıldan 15’er yıla kadar hapis; Dumanlı, Uslu ve Opçin için “darbe teşebbüsünden” üçer kez ağırlaştırılmış müebbet, “örgüt yöneticiliğinden” 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis, Uslu için ayrıca “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme” suçlamasıyla da üç yıla kadar hapis;Sanlıman için “örgüte yardım”dan 7 buçuk yıldan 15 yıla kadar hapis; geri kalan sanıklar içinse “darbeye teşebbüs”ten üç kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istendi.


Bu haberde MA ve bianet’ten yararlanılmıştır.
Previous post
SURUÇ KATLİAMI DAVASI | Talepler kabul edilmedi, duruşma 8 Şubat'a ertelendi
Next post
Zorla evlendirilmek istenen kadının şüpheli ölümü