Ana SayfaEkolojiAntep’te Ermenilerin izleri siliniyor: Kilise camiye, konaklar kafeye dönüştürüldü

Antep’te Ermenilerin izleri siliniyor: Kilise camiye, konaklar kafeye dönüştürüldü

HABER MERKEZİ – Antep’teki Ermenilerin yurdu sayılan Eblehan Mahallesi’ndeki kilise camiye, tarihi Ermeni konakları ise kafe ve otele dönüştürüldü.

Antep’te 1915 Ermeni Soykırımı sonrası Ermenilere ait olan ve tarihi izler taşıyan yapılar cami ve kafeye dönüştürülmüş durumda.

Ermenilere ilişkin önemli izler taşıyan Eblehan mahallesinin en yüksek yerine inşa edilen Aziz Meryem Ana Kilisesi, 2010 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün restorasyon çalışması adı altında başlattığı çalışmayla Kurtuluş Camisi’ne dönüştürüldü.

Kilisenin çan kulesi minareye dönüştürülürken kilisenin dış üst cephede bulunan demir haçlardan birisi ise yarım bırakılmış.

Ayrıca tarihi kilisede Hristiyanlığa ilişkin bulunan resim ve görseller silinmiş.

Kilise cami, konaklar kafe oldu

MA’nın haberine göre 2015 yılında Diyanet İşleri eski Başkanı Mehmet Görmez tarafından açılışı yapılan “cami”, Büyükşehir Belediyesi ve Valiliğinin resmi sitesinde aynı şekilde kayıtlı.

Ancak camiye dönüştürülen kilisenin Antep Valiliği’nin resmi sitesinde, “1892 yılında Kilise olarak yapılan cami, önceleri kilise ve cezaevi olarak kullanılmıştır” deniliyor.

Eblehan mahallesinde Ermeni mimarisinin izlerini yansıtan bahçeli, alt kat ve üst katta odaları olan yüzlerce konağın çoğu kafe ve butik otel olarak hizmet sektörüne devredilmiş durumda.

Previous post
Konya'da Suriyelilerin iş yerlerine saldırı: 1 kişi yaralandı
Next post
Emrah Serbes, geç gelen itirafını mektupla savundu: Tanrı bile dünyayı altı günde yarattı