Ana SayfaDünyaAskeri kutuplaşmaya doğru: ABD’ye bağımlılığını azaltmaya çalışan AB ülkelerinden savunma anlaşması

Askeri kutuplaşmaya doğru: ABD’ye bağımlılığını azaltmaya çalışan AB ülkelerinden savunma anlaşması

HABER MERKEZİ – ABD’ye bağımlılığını azaltmaya çalışan Avrupa Birliği ülkeleri, savunma alanında daha sıkı işbirliği için anlaşma imzaladı.

Fransa, Almanya ve 21 Avrupa Birliği (AB) ülkesi daha, bugün savunma alanında daha sıkı işbirliği için anlaşma imzaladı.

AB ülkeleri, kısaca PESCO olarak bilinen Kalıcı Yapılandırılmış İşbirliği Savunma Anlaşması’yla Britanya’nın birlikten ayrılma kararından sonra yeni bir askeri entegrasyon dönemi başlatmayı umuyor.

AB ülkelerinin hedefi ise uluslararası krizlerle mücadele konusunda AB’nin daha tutarlı bir rol üstlenebilmesini sağlayacak resmi bir topluluk oluşturmak.

Reuters’a konuşan üst düzey bir AB yetkilisi, 1950’lerde hayata geçirilmeye çalışılan ancak başarısız olan savunma entegrasyonu çabalarına atıfta bulunarak, “Daha önce hiç bu noktaya kadar gelmedik. Yepyeni bir durumdayız” diye konuştu.

Öte yandan diplomatların verdiği bilgiye göre savunma alanında ABD’ye bağımlılığını azaltmaya çalışan AB ülkelerinin anlaşma hakkındaki müzakerelerinin ilerlemesinin iki nedeni var: Emmanuel Macron’un Fransa cumhurbaşkanı seçilmesi ve ABD Başkanı Donald Trump’ın Avrupalı ​​müttefiklerin güvenliği için daha fazla para istemesi.

Danimarka katılmayacağını duyurdu

PESCO için niyet bildirimini içeren imzalar, AB üyelerinin dışişleri ve savunma bakanlarının Brüksel’de katıldığı bir toplantıda atılırken, anlaşmanın Aralık ayında düzenlenecek AB liderler zirvesinde üye ülkelerin devlet başkanları tarafından imzalanarak resmiyet kazanması bekleniyor.

AB ülkelerinin silahlı kuvvetlerinin zayıf olduğu konuları belirleyecek bir sistem, NATO’nun eşgüdümünde kısa süre sonra deneme çalışmalarına başlayacak.

İrlanda, Malta ve Portekiz henüz kararlarını açıklamazken, Danimarka ve AB’den üyeliğinde çıkma sürecindeki Britanya PESCO’ya katılmayacağını duyurdu.

Öte yandan DW Türkçe’de yer alan habere göre PESCO çerçevesinde geliştirilecek askeri kapasitenin yakın vadede konvansiyonel bir orduya dönüşmesi beklenmiyor. AB üyesi devletler savunma alanındaki egemenlik hakkını koruyacak.

Türkiye dahil olur mu?

AB üyesi olmayan devletlerin PESCO’ya katıldığı ya da ortaklık kurduğu modeller şu aşamada şekillenmemiş durumda.

AB’ye dahil olmayan ancak NATO üyelikleri dolayısıyla Avrupa’nın savunmasında etkin bir rol oynayan Türkiye ve Norveç gibi devletlerin PESCO çerçevesine nasıl katılacağının ise sonraki aşamalarda gündeme gelmesi bekleniyor.