Ana SayfaDünyaAvrupa’da bir ilk: Almanya’da artık ‘üçüncü cinsiyet’ tanınacak

Avrupa’da bir ilk: Almanya’da artık ‘üçüncü cinsiyet’ tanınacak

HABER MERKEZİ – Almanya Federal Mahkemesi, ‘üçüncü cinsiyet’ kavramını yasallaştırdı. ‘Kişinin genel haklarının korunması’ kapsamında kabul edilen karara göre, resmi belgelerin cinsiyet kategorisinde kadın ve erkek dışında bir de ‘Pozitif (+)’ seçeneği bulunacak.

Almanya Federal Mahkemesi, kendini kadın ya da erkek olarak nitelendirmeyen kişilerin ‘üçüncü cinsiyet’ olarak ifade edilmesi talebini kabul etti.

Tarihi olarak değerlendirilen karara göre artık Almanya’daki resmi belgeler ve seçmen kayıt formlarında, üçüncü cinsiyet seçiminin yerine geçen ‘Pozitif (+)’ tercihinin koyulmasına izin verilecek.

Karar, bir vatandaşın kimliğindeki “kadın” ifadesini “çeşitli” olarak değiştirmek istemesi ve bunun için mahkemeye başvurması sonrası alındı.

Daha önce defalarca reddedilen talep bu kez “Kişinin genel haklarının korunması” yasası kapsamınca resmi güvence altına alındı.

Avrupa’da bir ilk

Konuya ilişkin yapılan açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

Bir cinsiyetin belirlenmesi, bireysel kimlikler için hayati önem taşır. Kişinin hem kendi imajında hem de toplum tarafından nasıl algılandığı yönünde kilit rol oynar. Kadın ya da erkek olmayanların kişilerin cinsiyet kimlikleri koruma altındadır.

Kararla birlikte Almanya, üçüncü cinsiyeti kimliklere yerleştiren ilk Avrupa ülkesi olacak.

2013’ten bu yana kişilerin, “cinsiyet” bölümünü boş bırakma hakkı bulunuyordu.

Previous post
Euro ve altın tarihi zirvede, dolar 3.90'ı gördü
Next post
Anketlerde partisi baraj altında gözüken Bahçeli'den 'seçim barajı' çıkışı: Yüzde 10 çok ağır