Ana SayfaEkonomiAvrupa’nın önde gelen giyim markaları Türkiye’deki Suriyeli mültecilerin sırtından kâr ediyor

Avrupa’nın önde gelen giyim markaları Türkiye’deki Suriyeli mültecilerin sırtından kâr ediyor

HABER MERKEZİ – Londra merkezli İş ve İnsan Hakları Kaynak Merkezi (BHRRC), Avrupa’nın önde gelen giyim markalarının Türkiye’deki fabrikalarında çalışan Suriyeli mültecilerin düşük maaş, ayrımcılık ve kötü koşullar altında çalıştırıldığını belirterek, “Mültecilerin Türkiye giyim sektöründe iş yeri sömürüsüne maruz bırakıldığını” açıkladı.

Suriye’de 2011 yılında çıkan savaşın ardından ülkelerinden kaçmak zorunda kalan 3 milyon Suriyeli mülteci Türkiye’ye gelirken, Britanya merkezli İş ve İnsan Hakları Kaynak Merkezi (BHRRC), “Bu mültecilerin Türkiye giyim sektöründe iş yeri sömürüsüne maruz bırakıldığını” açıkladı.

BHRRC, üretim zincirlerinde Türkiye’nin bulunduğu önde gelen 37 Avrupa markasını takip ederek, işçilerin maruz bırakıldığı politikalara ve uygulamalara dikkat çekti.

Türkiye’de milyarlarca dolar değerindeki giyim markaları için çalışan Suriyeli mültecilerin düşük maaş, ayrımcılık ve kötü koşullar altında çalıştığı belirtildi.

Aldi, Asda ve Arcadia’nın (Topshop, Dorothy Perkins ve Miss Selfridge markalarının ardındaki isim) sömürüyü engellemek için yeterince şey yapmadığı vurgulanırken, “Türkiye’de giyim endüstrisi alanında işçiliğe zorlanan çocukların da sorun olarak öne çıktığı” ifade edildi.

BHRRC’den Phil Bloomer, endüstrideki çalışma koşullarını şöyle yorumladı:

En pahalı giyim markaları, işçilerini korumak anlamında ilerleme kaydetti. Ancak Aldi, Asda ve Topshop gibi birçok marka bu konuda geride kaldı.

Türkiye’deki tedarikçilerde işçiliğe zorlanan çocuklar

BHRRC daha önce de bir başka araştırmasında Britanya’da faaliyet gösteren iki büyük giyim markası Next ve H&M’in Türkiye’deki tedarikçilerinde Suriyeli çocukların çalıştırıldığını tespit etmişti.

BHRRC, Suriyeli mülteci çocukların Türkiye’deki konfeksiyon atölyelerinde sömürülmesini incelediği çalışması kapsamında 28 markaya, Suriyeli çocukların ve yetişkinlerin Türkiye’deki tedarikçileri tarafından sömürülmesi riskine karşı yürüttükleri çalışmaları sormuştu.

Gelen yanıtlarda, firmalar arasında H&M ve Next, işçiliğe zorlanan çocukların çalıştırıldığı tespitini kabul eden iki marka olmuştu.

Aynı zamanda BBC araştırmacı gazetecilik programı Panorama’nın ekibi de Türkiye’deki Suriyeli mülteci çocukların İngiltere’de satılan tekstil ürünlerinin üretiminde çalıştırıldıklarını ortaya çıkarmıştı.

Türkiye’deki tedarikçi fabrikalarda gizli çekimler yapan Panorama ekibi, Marks and Spencer ve internet satış mağazası Asos tarafından satılan kıyafetlerin üretiminde çocukların çalıştırıldığını tespit etmişt.


Bu haber Reuters ve BBC Türkçe’den derlenmiştir.

 

Previous post
Enflasyon son 9 yılın zirvesinde
Next post
Tüylü mamut fosillerinin üçte ikisinin erkek olmasının nedeni belli oldu