Ana SayfaDünyaBarselona’da yüz binler tutuklu siyasetçiler için yürüdü

Barselona’da yüz binler tutuklu siyasetçiler için yürüdü

HABER MERKEZİ – Barcelona’da yüz binlerce kişi, tutuklu Katalan siyasetçilerin serbest bırakılması için gösteri düzenledi.

Barselona kentinde yüz binlerce kişi, tutuklu Katalan siyasetçilerin ve sivil toplum örgütleri yetkililerinin serbest bırakılması için eylem yaptı.

Göstericiler, “Puigdemont bizim başkanımızdır”, “Hiç olmadığı kadar birlik içindeyiz. Meşru hükümetimizi savunacağız” ve “Demokrasi yardım istiyor, Avrupa nerede?” sloganları attı.

Bağımsızlık yanlısı sivil toplum örgütlerinin çağrısıyla düzenlenen gösteriye çok yüksek bir katılım olurken, Katalonya’nın farklı yerlerinden 900 otobüsün Barcelona’ya geldiği bildirildi.

Barcelona şehir polisine göre 750 bin kişinin katıldığı gösteride, Katalonya Parlamentosunun 27 Ekim tarihinde ilan ettiği tek taraflı bağımsızlık ilanı kararı sonrasında “devlete başkaldırma, ayaklama ve kamu malını kötüye kullanma” iddiasıyla açılan soruşturma kapsamında, tutuklanan eski 8 Katalonya yerel hükümet üyesi ile bağımsızlık yanlısı sivil toplum örgütlerinden iki yetkilinin serbest bırakılması talep edildi.

Ne olmuştu?

İspanya ile Katalonya arasında 1 Ekim’den beri anayasal bir kriz söz konusu.

Katalonya Özerk Bölgesi, parlamentonun gittiği oylama sonrası 27 Ekim’de bağımsızlığını ilan etmişti.

Katalonya’nın tek taraflı bağımsızlık ilanından saatler sonra İspanya, Anayasa’nın 155. maddesini yürürlüğe sokarak Katalonya parlamentosunu feshetmiş, Katalonya Başkanı Carles Puigdemont ve hükümetini görevden aldığını duyurmuştu.

Katalonya başkan yardımcısı Oriol Junqueras, Puigdemont’un hâlâ özerk bölgenin başkanı olduğunu ve Madrid’in ‘darbesini’ kabul etmediklerini söylemişti.

İspanya merkezi hükümeti ise bağımsızlık ilan eden Katalonya’nın özerkliğini elinden almasının ardından kamu kuruluşlarının idaresine de el koymak için hazırlıklara başlamıştı.

Son olarak İspanya Yüksek Mahkemesi, Katalonya Bölgesel Parlamentosu’nun 27 Ekim’de yaptığı bağımsızlık ilanını iptal ettiğini açıklamıştı.

İspanya Yüksek Mahkemesi Sözcüsü ayrıca, Anayasa Mahkemesi’nin Katalan üst düzey yetkililerini 2-3 Kasım’da ifade vermeye çağırdığını duyurmuştu.

Halen Belçika’nın başkenti Brüksel’de bulunan Carles Puigdemont, İspanya’ya dönmesi durumunda adil yargılanma garantisinin olmadığını söylemişti.

Puigdemont’un avukatı da Katalan liderin mahkemeye gelmesi için “ortamın uygun olmadığını” belirtmişti.

Previous post
Rojava Film Festivali başlıyor: Açılış, Mehmet Aksoy'un yönettiği film ile yapılacak
Next post
Yıldırım: Flynn muhatabımız değil, 11 Eylül’de kimse ABD’ye kanıt sormadı