Ana SayfaDünyaBasklardan Katalanlara destek yürüyüşü

Basklardan Katalanlara destek yürüyüşü

HABER MERKEZİ – İspanya’nın Bask bölgesinde 40 binden fazla kişi hükümetin Katalonya’nın özerkliğini askıya almasını protesto etti.

İspanya’nın Bilbao kentinde 40 binden fazla kişi, İspanyol hükümetinin Katalonya’nın özerkliğini askıya almasını protesto etti.

Gösteriye Bask Bölgesi’nin bağımsızlığını savunan gruplar, solcu Podemos hareketi ve sendikalar destek verdi.

Yoğun yağmur altında gerçekleşen yürüyüşte “155’inci maddeye hayır. Demokrasi ve tayin hakkı” yazılı bir pankart taşındı.

Madrid, Katalonya’nın bağımsızlık ilanı üzerine anayasanın 155’inci maddesini dayanak göstererek bölgenin özerkliğini askıya almıştı.

“Baskların sokağa çıkması şart”

Bask bölgesinin bağımsızlığını savunan Sortu partisi lideri Arnaldo Otegi, hükümetin Katalonya’ya yaklaşımını eleştirdi.

DW’nin haberine göre Otegi “Mevcut durumda Baskların, bugün yaptığımız gibi sokaklara çıkması ve bu duruma karşı gelmek için halkçı, demokratik bir duvar örmesi şart” diye konuştu.

Sortu partisi ETA’nın kapatılan siyasi kanadı Batasuna partisinin yerine kurulmuştu.

Bask bölgesinin bağımsızlığını savunan ETA örgütü, 2011 yılında ateşkes ilan etmiş ve bu yıl silah bırakmaya başlamıştı.

İspanya’da ne olmuştu?

Katalonya Özerk Yönetimi, İspanya’nın itirazlarına rağmen ‘bağımsızlık referandumu’na gitmiş, İspanya polisinin müdahale ettiği seçimlerde sandıktan yüzde 92 ile ‘bağımsızlığa evet’ oyu çıkmıştı.

Katalonya bağımsızlığın ilanı için beklediklerini fakat bunun oylamadan sonra meşru olduğunu açıklarken, İspanya bölgeyi özerkliğini askıya almak ile tehdit etmişti.

İspanya Katalonya’ya ‘muğlak konuşmaması’ için mühlet vermiş, Katalonya’nın müzakere taleplerini kabul etmemişti.

İspanya’nın mühletin dolmasının ardından Katalonya’nın özerkliğini askıya alması sonucu 27 Ekim’de, Katalonya Özerk Bölgesi Parlamentosu’nda düzenlenen oylama sonucu bağımsızlık ilan edilmişti.

Oylamanın ardından Barselona sokaklarında toplanan bağımsızlık yanlıları destek gösterileri düzenlemişti.

Feshedilen Katalan hükümetten dokuz bakan ‘isyan’ suçlamasıyla tutuklanırken, Belçika’da bulunan Katalonya Özerk Bölgesi Başkanı Carles Puigdemont hakkında uluslararası tutuklama kararı çıkartılmıştı.