Ana SayfaGüncel‘Başladığı yer ev’: 300 milyon çocuk sistematik şiddete maruz kalıyor

‘Başladığı yer ev’: 300 milyon çocuk sistematik şiddete maruz kalıyor

HABER MERKEZİ – UNICEF tarafından hazırlanan ‘Çocukların ve Ergenlerin Yaşamında Şiddet’ raporuna göre dünyada 2-4 yaş arasındaki çocukların dörtte üçü (300 milyon) sistematik olarak fiziksel ve/veya psikolojik şiddete maruz kalıyor.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından yayınlanan ‘Çocukların ve Ergenlerin Yaşamında Şiddet’ raporu çocuklara yönelik şiddet rakamlarını ne denli yüksek olduğunu gözler önüne serdi.

Rapora göre dünyada 2-4 yaş arasındaki çocukların dörtte üçü yani 300 milyonu sistematik olarak fiziksel ve/veya psikolojik şiddete maruz kalıyor.

Çocuklar çoğunlukla en yakınları tarafından şiddete maruz bırakılıyor.

Raporda şiddetin başladığı yerin ev olduğu, şiddetin nedeninin ise çocuğu ‘disipline etmek’ olduğu ifade edildi.

Verilere göre evde ebeveynleri ya da diğer yakınları tarafından bakılan çocukların %60’ı (250 milyon) fiziksel şiddetle cezalandırıldığı kaydedildi.

Çocuklar ayrıca cinsel şiddete de maruz kalıyor. UNICEF raporuna göre 15-19 yaş arasındaki 9 milyon kız çocuğu son bir sene içinde cinsel ilişkiye zorlanmış durumda.

2015 yılında 20 yaş altındaki 119 bin çocuk ve ergen uğradığı şiddet nedeniyle hayatını kaybetti. Bunların üçte ikisi 10-19 yaş arasındaydı.


Rapora ilişkin daha fazla ayrıntıya buradan ulaşabilirsiniz.