Ana SayfaEkonomi‘Başta inşaat sektöründe olmak üzere Türkiye’de seri iflaslar yaşanabilir’

‘Başta inşaat sektöründe olmak üzere Türkiye’de seri iflaslar yaşanabilir’

HABER MERKEZİ – JCR Eurasia Rating Başkanı Ökmen, OHAL’in Türkiye ekonomisine olumsuz yansımasına dikkat çekerek, bunun ‘yabancı yatırımcıların ülkeden çıkışlarına sebep olduğunu’ vurguladı. Piyasanın durumuna değinen Ökmen, seri iflas risklerinin büyüdüğünü de belirtti.

Kredi derecelendirme kuruluşu JCR Eurasia Rating’in Başkanı Orhan Ökmen Türkiye ekonomisine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Cumhuriyet’in haberine göre şu anda hem sektörlerde hem de firmalarda ciddi bir nakit tutma arzusunun olduğunu dile getiren Ökmen, “Başta inşaat sektöründe olmak üzere seri iflas riski büyüyor” diyerek şunları söyledi:

Borç ödeme arzusu düşüyor. Bu, Türkiye’de ciddi bir likitide krizine yol açabilir. Hatta Türk bankacılık sektörü bazı sektörleri riskli ilan ederek onlara kredi tahsislerinde kısıntılara gittiğini duyuyoruz. Ekonomi genelinde firmaların nakit tutma eğiliminin artması, ödeme sürelerinin uzamış olması ve ödeme arzusundaki düşüklük halleri, seri iflas risklerini büyütmüştür.

Seri iflas riski her sektöre sirayet etmiş durumda. Genel nakit sıkışıklığı, tedarikçi zinciri vasıtasıyla ekonominin geneline sirayet ederek kritik boyutlara yükselmiş ve seri iflas olasılıklarını hayli artırdı. Ayrıca, mevcut konjonktürde bankaların riskli ilan ettikleri sektörlere yönelik kredi isteksizliği de bu nakit sıkıntısını artıracak.

OHAL’in olumsuz yansıması

Bir yılı aşkındır devam eden olağanüstü hale (OHAL) ve bunun ekonomiye olumsuz yansımasına dikkat çeken Ökmen, Türkiye’de hem ekonomik hem siyasi anlamda stresin arttığını belirtti.

OHAL’in peş peşe uzatılmasının, piyasalarda “Artık OHAL kalıcılaşmıştır” algısı yarattığını vurgulayan Ökmen, daha fazla istihdam, üretim ve yatırım odaklı sürdürülebilir bir büyüme için yatırım ortamının hukuk ve demokrasi açılarından iyileştirilmesinin en temel öncelik olduğunu vurguladı.

Ökmen, daha fazla istihdam, üretim ve yatırım odaklı sürdürülebilir bir büyüme için yatırım ortamının hukuk ve demokrasi açılarından iyileştirilmesinin en temel öncelik olduğunu söyledi:

OHAL, yabancı yatırımcıların ülkeden çıkışlarına veya ülkeye gelmeyi ertelemelerine sebep oluyor. OHAL döneminde yaşanan hukuki uygulamalar yabancı sermayeyi korkuttu ve belirsizliği artırdı.

Türkiye’nin ve dünyadaki tüm toplumların temel ihtiyacı her zaman daha çok demokrasidir. Piyasalardaki stresin temel sebebi olan OHAL’in, devam etmesi, yığınsal yoksulluğu da artıracak.