Ana SayfaDünyaBBC’nin haberi ve ‘tahliyenin’ perde arkası: Rakka’da ne oldu?

BBC’nin haberi ve ‘tahliyenin’ perde arkası: Rakka’da ne oldu?

HABER MERKEZİ – BBC’nin “Rakka’nın kirli sırları” diye servis ettiği görüntülerle ‘gizli anlaşma’ iddiaları gündeme getirilirken, operasyondaki askeri yetkililerden konuya dair açıklama geldi. Yetkililer ‘gizli anlaşma’ diye servis edilen görüntülerin sivilleri kurtarmak için yürütülen operasyona ait olduğunu belirterek, Arap aşiretlerin önerisi üzerine 850 sivile karşılık bazı yaralı IŞİD’lilerin ‘tahliye edildiği’ bilgisini paylaştı.

Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) “Büyük Savaş” adı ile başlattığı, 134 gün süren operasyonun ardından 17 Ekim’de Rakka’nın IŞİD’den kurtarıldığı tüm dünyaya duyuruldu.

Yapılan duyuruda, savaş boyunca 450 bin Rakkalı sivilin kurtarıldığı, binlerce IŞİD’linin öldürüldüğü ve 655 Demokratik Suriye Güçleri savaşçısının hayatını kaybettiği açıklandı.


Rakka’da ‘özgürlük’ açıklamasını YPJ yaptı: Zaferi tüm dünya kadınlarına armağan ediyoruz


BBC’nin “Rakka’nın kirli sırları” haberi

Britanya merkezli yayın kuruluşu BBC ise “Rakka’nın kirli sırları” başlıklı bir haber ile kentteki IŞİD’lilerin tahliye edildiğini, bunun ‘gizli bir anlaşma’ ile yapıldığını ileri sürdü.

BBC’nin özel haberinde, “250 IŞİD’li ve ailelerinin, ABD-İngiltere öncülüğündeki koalisyon ile Demokratik Suriye Güçleri’nin ortak operasyonuyla Rakka’dan güvenli bir şekilde tahliye edildiği” iddia edildi.

Haberde şu ifadeler yer alıyordu:

IŞİD savaşçılarının Rakka’dan kaçırılması anlaşması yerel yetkililer tarafından yapıldı. Rakka’da 4 ay süren çatışmaların sonunda anlaşmaya varıldı.

Amaç, çatışmalara son vermek, IŞİD’e karşı çıkan daha fazla Arap ve Kürdün hayatını kaybetmesini önlemekti.

Ama aynı zamanda, yüzlerce IŞİD militanının da şehirden kaçması sağlandı.

‘Tahliyenin’ perde arkası

Ancak BBC’nin söz konusu haberinde servis ettiği görüntülerin, sivilleri kurtarmak için yürütülen operasyonlardan birine ait olduğu bildirildi.

Mezopotamya Ajansı’nın ‘askeri kaynaklara’ dayandırdığı haberde, IŞİD’in operasyonun son günlerinde Futbol Sahası, El Neim Meydanı ve Harun Reşid Parkı civarında kendi ailelerinin de içinde olduğu 850 sivili esir tuttuğu ve canlı kalkan olarak kullandığı kaydedildi.

Haberde, IŞİD’in yaklaşık 200 yaralı üyesinin bölgede kalması üzerine Rakkalı Arap aşiretlerinin de araya girmesiyle söz konusu IŞİD’lilerin aileleriyle Elbu Kemal ilçesine geçişine izin verildiği aktarıldı.

200 yaralı IŞİD’li ve 300 kişiden oluşan ailelerine 550 sivil bırakıldıktan sonra kentten çıkmaları için izin verildiğini kaydeden askeri yetkili, BBC’nin ‘gizli anlaşma’ dediği ‘tahliyeler’ için şu bilgileri aktardı:

Bölge aşiretleri çatışılırsa yaralı IŞİD’lilerin sivilleri ve kendi ailelerini katledeceğini ilettiler. Aşiretler bizden söz konusu yaralı ve ailelerinin geçişine izin vermemizi istediler. Biz de onların çağrısıyla halkımızı kurtarmak için savaşıyorduk. Bu sebeple halklarımızın güvenliğini sağlamak temel görevimizdi. Bu doğrultuda karar verdik ve yaralı IŞİD’lilerin çıkışına izin verdik.

ABD’den açıklama

ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun sözcüsü Albay Ryan Dillon da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bazı IŞİD şüphelileri ve ailelerinin ‘tahliyesine’ izin verildiğini söyledi.

3 bin 500 kadar sivilin tahliye edildiğini belirten Dillon, bunların 300 kadarının ‘potansiyel IŞİD’li’ olarak tespit edildiğini aktardı.


Rakka operasyonunda 500 Ezidi kadın ve çocuk IŞİD’den kurtarıldı

IŞİD’den kurtarılan Rakka’nın yönetimi Sivil Meclis’e devrediliyor


 

Previous post
Berkin Elvan duruşması yarın: "Dava tüm çocukların davası"
Next post
Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Etkinlikleri başlıyor