Ana SayfaGüncelBir yıl sonra gündeme aldı, sonuç yok: AYM, tutuklu vekilin başvurusunu reddetti

Bir yıl sonra gündeme aldı, sonuç yok: AYM, tutuklu vekilin başvurusunu reddetti

HABER MERKEZİ – Anayasa Mahkemesi, HDP’nin tutuklu milletvekillerinden Gülser Yıldırım’ın başvurusunu reddetti. Kararın ardından açıklamalarda bulunan HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, “Anayasa Mahkemesi, tutuklu milletvekili başvurusunu ret ederek siyasi vesayet altında olduğunu ortaya koymuştur” dedi. Kararı ‘rezalet’ olarak değerlendiren HDP’li vekillerin avukatlarından Reyhan Yalçındağ Baydemir ise “Bu utançtan dokunulmazlık değişikliğine imza atanlar da sorumludur” ifadelerini kullandı.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) tutuklu Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım’ın yaptığı bireysel başvuruyu reddetti.

Yıldırım tarafından yapılan bireysel başvuruda, “tutuklamanın hukuki olmadığına”, “ifade özgürlüğü ile seçilme ve siyasi faaliyette bulunma haklarının ihlal edildiğine” ve “soruşturma dosyasına erişimin kısıtlandığına” belirtilmişti.

AYM’nin ret gerekçesinde ise Yıldırım’ın başvurusundaki vurgular hatırlatılarak, “başvuru yollarının tüketilmemiş olması nedenleriyle başvurunun kabul edilemez olduğu” ifade edildi.

Bir yıl sonra gündeme aldı

HDP’lilere yönelik tutuklamaların ardından milletvekilleri 17 Kasım 2016’da AYM’ye bireysel başvuru yapmıştı.

Tutuklamaların hemen ardından yapılan başvuru, AYM’nin 2014 yılında milletvekili Mustafa Balbay hakkında almış olduğu “milletvekilleri tutuklu yargılanamaz” kararı ile yapılmıştı.

Ancak AYM, bugüne kadar başvuruların hiçbirini gündeme almamıştı.

HDP’li Yıldırım’ın başvurusu ile AYM, ilk kez tutuklu bir milletvekilinin yaptığı bireysel başvuruyu gündemine almış oldu. Ama o başvuruyu da bugün reddetti.

HDP’den ilk açıklama

Anayasa Mahkemesi’nin kararına ilişkin açıklamalarda bulunan HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, “Anayasa Mahkemesi, tutuklu milletvekili başvurusunu ret ederek siyasi vesayet altında olduğunu ortaya koymuştur” dedi.

Bilgen, karara şu sözlerle tepki gösterdi:

Anayasa Mahkemesi ‘iç hukuk yolları’ diyor. Hangi iç hukuk? Nerede iç hukuk? HDP’ye, gazetecilere, akademisyenlere düşman hukuku uygulanıyor.

Ayhan Bilgen’in ardından söz alan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Besime Konca da karara tepki göstererek, “Anayasa Mahkemesi’nin bu kararı, hukuksuzluğun hukuk olarak toplumun önüne konduğunun kararıdır” dedi.

‘Bu utançtan dokunulmazlık değişikliğine imza atanlar da sorumlu’

Kararı ‘rezalet’ olarak değerlendiren HDP’li vekillerin avukatlarından Reyhan Yalçındağ Baydemir, “Bu utançtan dokunulmazlık değişikliğine imza atanlar da sorumludur” dedi.

MA’ya açıklamalarda bulunan Yalçındağ, şunları söyledi:

Biz başvurumuzda ‘tutuklama hukuki değil’ dedik. Bununla ilgili ‘siyasi faaliyet hakkı da ihlal edilmiş’ demişiz. Bunların tamamıyla ilgili başvurumuzu esastan reddetti. Birincisi Balbay kararıyla birlikte BDP’lilerin tahliyesine yol açan içtihat bugün yok sayıldı. AYM içinden geçilen sürece ve kişiye göre hareket edemez. Bu eşitlik durumunu da ortadan kaldırmaktadır. AYM, bu kararıyla ‘vekiller tutuklanabilir’, ‘ifade özgürlüğünü tanımıyoruz bizim için bir anlamı yok, serbest seçim hakkını da tanımıyoruz’ demiştir. Dolayısıyla CHP’nin de tutuklu vekili var ve önümüzdeki dönemde başka vekillerin de tutuklanması ihtimal dahilindedir. Bu utançtan dokunulmazlık değişikliğine imza atanlar da sorumludur. Bu karar hukuk dahi bütün mekanizmaların siyasalaştığının göstergesidir.

Tüm tutuklu milletvekillerinin başvurusu için emsal niteliği taşıyan ve AYM açısında yeni bir içtihat olan bu kararın ardından gözler AİHM’de. Hükümete 24 Kasım’a kadar savunma süresi veren AİHM’nin bu kararı da göz önünde tutacaktır.

AYM, Balbay için ne demişti?

AYM, Ergenekon davasında ‘hükümeti düşürmeye teşebbüs’ suçlamasıyla 34 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay’ın hak ihlaline uğradığı gerekçesiyle yaptığı bireysel başvuruya ilişkin kararında “Yasama faaliyetlerine katılmadıkları gerekçesiyle milletin temsil yetkisi ölçüsüzce ihlal edilmiştir” ifadelerini kullanmıştı.

AYM’nin bu kararı sonrası Balbay, cezaevinden tahliye edilmişti.

HDP’li Yıldırım, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) milletvekili olduğu dönemde de tutuklanmış, ancak AYM’nin verdiği Balbay kararına rağmen yine tahliye edilmemişti.

Previous post
Nijerya'da bombalı saldırı: 14 kişi hayatını kaybetti
Next post
GAM: 'Bizi en çok endişelendiren ülke Türkiye, enflasyonda artış devam edebilir'