Ana SayfaGüncel‘Bu bir sansür’: HDP’nin 100. araştırma önergesi de reddedildi

‘Bu bir sansür’: HDP’nin 100. araştırma önergesi de reddedildi

HABER MERKEZİ – HDP tarafından verilen önergelerin reddedilmesinin gerekçelerinin araştırılmasını talep eden önerge de Meclis Başkanlığı’nca reddedildi. HDP’li Meral Danış Beştaş, HDP’nin 26’ncı yasama döneminde sunduğu 100 araştırma önergesinin iade edildiğini belirterek, “Bu sansürdür, bunun başka bir izahı yok” ifadelerini kullandı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu tarafından, soru ve araştırma önergelerinin TBMM Başkanlığı’nca sürekli reddedilmesinin gerekçelerinin araştırılması talebiyle Meclis’e sunduğu araştırma önergesi de reddedildi.

Bunun üzerine Meclis Genel Kurulu’nda söz alan HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, “Milletvekillerinin en temel görevlerinden biri yazılı, sözlü soru önergeleri vermek, araştırma önergeleri vermektir. Grupların gensoru verebilmesidir” dedi.

“Önergelerin, ‘İçeriği kaba ve yaralayıcıdır’ diye iade edildiğini” ifade eden Beştaş, şu istatistikleri paylaştı:

Sadece Halkların Demokratik Partisi’nin, 26’ncı Yasama Döneminde 100 araştırma önergesi, 4 adet gensoru, 746 soru önergesi, 25 sözlü soru önergesi iade edildi. İade sebeplerinde hangi kavramlar var? Mesela, ‘sivillere yönelik hak ihlalleri’ ifadesi ya da Adem Geveri’nin önergesindeki ‘cinsel şiddet’ ifadesi, önergenin iadesinin gerekçesi. ‘İşkence’ kavramı, ‘cinayet’ kavramı, ‘yargısız infaz’ kavramı, ‘hak ihlali’ kavramı… Bu kavramların önergelerde kullanılması iade gerekçesi.

Meclis’te ifade ve düşünce özgürlüğünün yok edildiğini söyleyen Beştaş, “Bu sansürdür, bunun başka bir izahı yok” ifadelerini kullandı.

Son olarak Beştaş, “Düşünce ve ifade özgürlüğünün Parlamentoda kısıtlanması, demokrasinin en temel işlerlik kazanması gereken yerin artık Parlamento olmadığı gerçeğini de ortaya koymuştur” diye konuştu.

‘Kaba’ bulunarak reddedilen önerge

SİHA ile saldırılan kişilerin sivil yurttaş olduğunun belgeleriyle ortaya çıkması ardından HDP’li 21 milletvekilinin imzasıyla Meclis Başkanlığı’na konunun araştırılması talebiyle araştırma önergesi verilmişti.

29 Eylül’de Meclis’e sunulan önergede, söz konusu saldırının aydınlatılması ve sorumluların tespit edilmesi için araştırma talep edilmişti.

Meclis Başkanı İsmail Kahraman, 30 Ekim’de önergedeki “sivillere yönelik saldırı” ifadesini, ‘kaba’ ve ‘yaralayıcı’ bularak önergeyi reddetmişti.

Previous post
Avukat Selçuk Kozağaçlı tutuklandı
Next post
Merkez Bankası anketinin dolar tahmininde büyük artış