Ana SayfaKadınCarol Mann: Feministler olarak faşizmin pusuda beklediği tüm ülkelerde dayanışmalıyız

Carol Mann: Feministler olarak faşizmin pusuda beklediği tüm ülkelerde dayanışmalıyız

HABER MERKEZİ – “Yeni Küresel Feminizmin Yükselişi ve İmkanları” sempozyumunda konuşan araştırmacı-yazar Carol Mann, “Feministler olarak faşizmin pusuda beklediği bütün ülkelerde kadınlar olarak dayanışmak zorundayız” dedi.

Heinrich Böll Stiftung Derneği tarafından Taksim’de bulunan Nippon Otel’de “Duvarları Yıkmak, Köprüleri Kurmak: Yeni Küresel Feminizmin Yükselişi ve İmkanları” konferansı düzenlendi.

“Feminist Hareket içindeki Farklılıklar ve Yeni Oluşumlar” başlıklı oturumun moderatörlüğünü feminist aktivist Nacide Berber üstlendi.

Oturumda, “Kadın Grevi ve % 99 için Feminizm” başlığı üzerine konuşması beklenen Prof. Tithi Bhattacharya ise sempozyuma gelemediği için gönderdiği yazısı okundu.

‘Kadınlar farklılıklarına rağmen eşitlik istediler’

Oturumda ilk önce konuşan araştırmacı-yazar Carol Mann, feminizmi “neysen onu yap” şeklinde öğrendiklerini belirterek, Avrupa’daki feminizme değindi ve “Feministler olarak faşizmin pusuda beklediği bütün ülkelerde kadınlar olarak dayanışmak zorundayız” dedi.

Doç. Dr. İnci Özkan Kerestecioğlu da, birinci dalga ve ikinci dalga feminizm üzerinde durarak, “Feminizmin çıkışı itibari ile birinci dalgadan eşitlik talebi içerisinde hep farklılık vardı. Kadınlar farklıydı ve farklılığa rağmen eşitlik istediler” ifadelerine yer verdi.

Feminizmin 80’lerde kendi gündemini yarattığını kaydeden Kerestecioğlu, bunun önemli bir nokta olduğunu söyledi.

‘Feminizm 80’lerde kendi kamusal alanını yarattı’

Feminizmin bir sürü deneyim biriktirdiğini sözlerine ekleyen Kerestecioğlu, 80’lerde feminizmin kendi kamusal alanını yarattığını belirterek şu eleştiride bulundu:

Bugün yaşadığımız kriz, kendi gündemini yaratan değil gündemin peşinden koşan bir yerdeyiz. İktidar feminizmi tersine çevirerek silah olarak kullandı. Kadınlar müftülük yasasında çok şey söyledi ama feminist kadınlar sözünü üretemedi. Kendi içimize dönüp sonra dışa dönmeliyiz.

Vizede yaşanan sorundan kaynaklı oturuma katılamayan Prof. Tithi Bhattacharya’nın gönderdiği yazı konferansta okundu.

Konferans, “Dinci-Sağ Otoriter Popülizmlerin Yükselişi Karşısında Kadınlar ve Feminist Hareketler” başlıklı son oturum ile sona erdi.


Kaynak: MA