Ana SayfaEkonomiCHP’nin bahsettiği Man Adası’nın vergi sistemi ve ekonomisi: Şeffaflık Örgütü ne diyor?

CHP’nin bahsettiği Man Adası’nın vergi sistemi ve ekonomisi: Şeffaflık Örgütü ne diyor?

HABER MERKEZİ – CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yakınlarının para gönderdiği yer olduğunu söylediği, ‘vergi cenneti’ olarak adlandırılan Man Adası nerede, adanın vergi sistemi ve ekonomisi nasıl? Man Adası belgeleri için Uluslararası Şeffaflık Örgütü ne diyor?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin dünkü Grup Toplantısı’nda AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yakınlarının yurtdışına milyonlarca dolar para gönderdiğini gösteren bazı belgeleri açıkladı.

CHP liderinin elindeki belgelere göre Erdoğan ailesinin paraları gönderdiği yer Man Adası’ndaki şirketler.

Peki, ‘vergi cenneti’ olarak adlandırılan Man Adası nerede, adanın vergi sistemi ve ekonomisi nasıl? Man Adası belgeleri için Uluslararası Şeffaflık Örgütü ne diyor?

Man Adası’na dair

BBC Türkçe’nin konuyla ilgili haberlerine göre Britanya ile İrlanda adaları arasında bulunan 572 kilometrekarelik küçük bir ada olan Man Adası, 84 bin nüfuslu ve ne Birleşik Krallık’a ne de Avrupa Birliği’ne dahil.

Ada, düşük vergileri nedeniyle bir “vergi cenneti” olarak ünlenmiş.

Ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılasına (GSYH) en büyük katkıyı finans sektörü veriyor ve bu sektör de off-shore bankacılıktan besleniyor. Bu sayede adada kişi başı GSYH 50 bin doların üzerinde.

Ada son dönemlerde bu kötü ününü silebilmek için onlarca ülkeyle vergi bilgisi değişim anlaşması imzalamış.

Bu stratejinin bir sonucu olarak OECD 2009 yılında adayı “uluslararası vergi standartlarına uyan ülkelerin” dahil olduğu Beyaz Liste’ye eklemiş.

Bankacılık adanın en önemli geliri. Adadaki diğer önemli sektörler ise ışıkçılık sektörü ve turizm.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü ne diyor?

Peki, Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı Man Adası belgeleri için Uluslararası Şeffaflık Örgütü ne diyor?

BBC Türkçe’ye konuşan Uluslararası Şeffaflık Örgütü Yönetim Kurulu üyesi ve Türkiye Başkanı Oya Özarslan, belgelere dair şunları söylüyor:

Şimdiye dek Erdoğan’ın kendi mal varlığı konuşulurdu, şimdi oğlu, kardeşi gibi birinci derece yakınlarının da mal varlığı gündeme girmiş oluyor. Yakınlarının üzerinde varlığını tuttuğu iddiası var. İkinci iddia, aynı Başbakan Yıldırım gibi yakınlarına ait işlemler için off-shore’da şirket açıp vergiden kaçındığı yönünde.

Özarslan’a göre Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı belgelerdeki işlemler Man Adası’nın, oradaki ülkelerin kanuna uygun. Türkiye’nin kanununa ilişkin de bir yasak yok.

Ancak Özarslan burada iki meseleye dikkat çekiyor: offshore ve vergiden kaçınma.

Bunun dünyanın her yerinde bütün siyasiler için açıklanması gereken bir problem olduğunu vurgulayan Özarslan, şöyle devam ediyor:

İngiltere Kraliçesi’nden Madonna gibi ünlülere bir sürü önemli figürün oraya parasını koyduğunu biliyoruz. Kendi ülkelerinde vatandaşa her şey için vergi koyuyor, ticaret yapanlardan vergi istiyorlar. Zenginlerin cennetinde vergi yok, yoksulsan var. Bu vergi adaletsizliği doğuruyor. İki nokta var: Kanuna uygunluğu meşru ya da yasal olmasını getirmez. Uluslararası kamuoyunda vergi kaçırmaya karşı yürütülen bir mücadele var.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü Yönetim Kurulu üyesi Özarslan, “Yolsuzluk, üçüncü dünya ülkelerinden kaçırılan paralar, aklanan paralar bu vergi cennetlerinde tutuluyor” diye belirtiyor.

Özarslan, “Siyasilerin sorumluluğu nedir?” sorusuna ise şu yanıtı veriyor:

Biz siyasilerin mal varlıklarını kamuoyuna açıklamasını istiyoruz. Erdoğan’ın 4 milyon tl gibi sadece kendine ait olan mal varlığı resmi gazetede açıklandı. Ama çocuklarına, birinci derece yakınlarına ait varlıkları katmadığı için onların üzerinde para tutup tutmadığını bilmiyoruz oysa siyasetin sorumluluğu gereği bunları açıklamak zorundasınız Açıklanamayacak bölümler, haksız kazanımlar, fazla yükselişler varsa, halktan gizlenmiş olur. Çocukları üzerinde de epeyce mal mülk olduğunu görüyoruz şu anda. Bu kendisinin miydi yoksa siyasi hayatı boyunca elde ettiği para mıdır? Neden açıklamadı? Bunlar bazı sorular… Ama zannediyorum ‘Çocuklarımındır’ diyecek.

Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı belgeler

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yakınlarının yurtdışına gönderdiği paraları elindeki belgelerle açıklamıştı.

Erdoğan’ın yakınlarının vergi cenneti Man Adası’na milyonlarca dolar gönderdiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Kardeşin Man Adası’ndaki 1 sterlinlik şirkete neden milyonlarca dolar gönderiyor?” sorusuna yanıt istemişti.

Söz konusu belgelerde yer alan para transferi listesi şöyleydi:

Grafik: BBC Türkçe

CHP lideri söz konusu açıklamalarının ardından, “Yurtdışında bir kuruşumun bulunduğu ispat edilsin, Cumhurbaşkanlığı’nı bırakırım” diyen Erdoğan’a seslenerek,  “Gereğini yap” demişti.


Bu haber BCC Türkçe’den derlendi. İlgili haberlere BURADAN ve ŞURADAN bakabilirsiniz.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Türkiye'de tutuklanan ilk IŞİD'li tahliye edildi, tekrar örgüte katıldı
Sonraki Haber
Grammy Ödülleri adayları belli oldu