Ana SayfaGüncelCHP’nin referandum sonrası araştırması: ‘Evet’ diyenler ‘Hayır’a dönüyor

CHP’nin referandum sonrası araştırması: ‘Evet’ diyenler ‘Hayır’a dönüyor

HABER MERKEZİ – CHP’nin referandumunun ardından yaptırdığı araştırmanın sonuçlarına göre “‘Evet’ oyu verenler umduklarını bulamadı ve ‘Hayır’ oyu verenlere yaklaştı”.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 16 Nisan referandumunun ardından yaptırdığı araştırmanın sonuçlarını paylaştı.

Partinin araştırmasının amacı referandum sonrası ‘Evet‘ ve ‘Hayır‘ diyenlerin düşünce yapısını çözmek.

Cumhuriyet’in haberine göre araştırmanın sonuçları, ‘Evet’ oyu verenlerin umduklarını bulamadıklarını ve ‘Hayır’ oyu verenlere yaklaştıklarını gösteriyor.

Araştırmada, ‘evet’ diyenlerde hayal kırıklığı, kaos, belirsizlik, korku, gerileme ve durma duygularının öne çıktığı belirtiliyor.

Ayrıca ‘evet’çiler, sorunların çözülmediği gibi artarak devam ettiğini söylüyorlar.

Referandumun ardından yaşananlar yakınlaştırdı. Referandumdaki ayrışma büyük oranda kayboldu. Ayrılıklar keskinleşmedi, ortaklaşma, “hayır”a yakın noktaya geldi. “Bizi Erdoğan kurtarır” diye düşünüp de “evet” diyenler, sorunların çözülmemesi yüzünden pişman. Daha önce “evet” diyenlerden bir daha referandum olsa “hayır” diyecekler var.

Gazetenin aktardığına göre araştırmadan çıkan bir diğer sonuç da AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan ‘kopuş’.

Araştırma sonucuna göre süreç ilerledikçe Erdoğan’a bağlılığın ciddi şekilde kopmaya başladığı görülüyor. Devamlı “Aldatıldık, kandırıldık” denmesinden dolayı rahatsızlık var. “FETÖ ile mücadelede nasıl aldatıldı, FETÖ’yü Erdoğan getirdi” deniyor. Her geçen gün Erdoğan’ın halktan koptuğu belirtiliyor.

Araştırmada dikkat çeken bir başka konu ise Suriye. CHP’nin araştırmasına göre AKP’ye, MHP’ye oy verip ‘evet’ diyenler de, ‘hayır’ diyenler de, CHP’ye oy verenler de istisnasız Suriye konusunda Erdoğan’ı sorumlu tutuyor. “Kendi yurdumuzda ikinci sınıf vatandaş olduk” algısı var.

Partinin araştırmasında sorunların başında işsizlik ve ekonominin geldiği de belirtiliyor. Ekonomide geçmişe özlem olduğu ve AKP’ye oy verip ‘evet’ diyenlerin dahi “Torpil düzeni var”, “Adamı olan işe giriyor” ifadelerini kullandığı ifade ediliyor.




Önceki Haber
OHAL'de cezaevleri: LGBTİ bir tutuklu darp edildi, biri hücrede tutuluyor
Sonraki Haber
ABD basını: Sarraf davasının Erdoğan için siyasi sonuçları olabilir