Ana SayfaEkoloji‘Çocuklarımız da bu tarihi görmeli’: Çukurca evleri günden güne yok oluyor

‘Çocuklarımız da bu tarihi görmeli’: Çukurca evleri günden güne yok oluyor

HABER MERKEZİ – Çukurca’nın tarihi mirası olan evler günden güne yok oluyor. “Çocuklarımız da bu tarihi görmeli” diyen Çukurcalılar, evlerin korunması ve restore edilmesini istiyor.

Hakkari’nin Çukura ilçesinde bulunan ve 700 yıllık tarihi geçmişe sahip olan “Çukurca evleri” yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Çukurcalılar, tarihi taş evlerin korunması gerektiğini belirterek, “Bu evler tarihimizdir. Çocuklarımız da bu tarihi görmeli” diyor.

Mezopotamya Ajansı’ndan Hamza Gündüz, yöre sakinleri ile yaptığı görüşmeleri haberine taşıdı.

Enver Demir adlı yurttaş, konumu ve tarihi değeri nedeniyle bu evlerin restore edilerek, korunması gerektiğini belirtti.

Taş evlerin Çukurca’nın tarihi mirası olduğunu ifade eden Hasibe Yıldız da “Bizler bu evlerde doğduk. Anne babalarımız yıllarca bu evlerde yaşadı. Bu evler çocukluğumuzun hayali ve ilçemizin tarihi değeridir. Bu evlerin bizim çocuklarımıza da kalmasını istiyoruz” dedi.

Sultan Gündüz, tüm çocukluğunun bu evlerde geçtiğini ifade ederek, Çukurca denilince akla gelen en önemli şeyin tarihi evleri olduğunu söyledi. Gündüz, “Bu evlerin yok olmasını istemiyoruz. Mutlaka yetkililerin buna bir çözüm bulması gerekiyor” dedi.

İlçe sakinlerinden Mirarihan Taş ise Çukurcalıların yararlanması için bu evlere sahip çıkılması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

Bu evler bir değerdir. Ancak şu anda Çukurcalılar olarak bundan faydalanamıyoruz. Bu tarihi evlerin aslına uygun restore edilmesini ve Çukurca’nın tarihine kazandırılmasını istiyoruz.

imgİki dönem Çukurca’da belediye başkanlığı yapan Mehmet Kanar ise belediye başkanlığı döneminde defalarca Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, ‘Çukurca evleri’nin restore edilmesi için başvuruda bulunduklarını belirtti.

Ancak bir sonuç alamadıklarını ifade eden Kanar, “Belediyemizin de imkanları yoktu. Ancak bu evler bir an önce restore edilerek Çukurca tarihine kazandırılmalı” dedi.

Previous post
'Orgazm araştırması' yapıyorum diyen sahte doktor, kadınları cinsel saldırıya maruz bıraktı
Next post
PYD'den 'Suriye kongresi' açıklaması: Türkiye'nin açıklamaları yanlış, Rusya ile görüşmeler sürüyor