Ana SayfaGüncelDiyarbakır Barosu: Çocuklara yönelik cinsel istismar son 10 yılda yüzde 700 arttı

Diyarbakır Barosu: Çocuklara yönelik cinsel istismar son 10 yılda yüzde 700 arttı

HABER MERKEZİ – Diyarbakır Barosu, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle hazırladığı raporu açıkladı. Rapora göre son 10 yılda çocuklara yönelik cinsel istismar oranlarında yüzde 700 oranında artış yaşandı. Zorla  evlendirilen kız çocuğu sayısının 482 bin 908 olduğu kaydedilen rapora göre 1 milyon 170 bin çocuk ise “çırak” adı altında devlet eliyle çalıştırılıyor.

Diyarbakır Barosu, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla hazırladığı raporu düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı.

Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi ile bölge baro başkanlarının katımıyla gerçekleştirilen basın toplantısında basın metninin Kürtçesini Diyarbakır Baro Başkanı Ahmet Özmen, Türkçesini ise Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Komisyonu üyesi Asiye Demir yaptı.

Rapora göre çocuklara yönelik cinsel istismar vakalarında son 10 yılda yüzde 700’lük oranda bir artış yaşandı.

Sadece 2016 yılı içerisinde çocuğun cinsel istismarı suçundan 15 bin 51 dava açıldığına dikkat çekilen raporda şu ifadeler yer aldı:

Gerçekleşen cinsel istismar vakalarının yüzde 15 ile 20 sinin adli makamlara yansıdığı göz önüne alındığında tablonun ne denli vahim olduğu açık olarak görülmektedir. Bu vahamet arz edici tablonun yanı sıra bizleri asıl kaygılandıran kayıtlara geçmeyen istismar vakalarının birçoğunun çocukların devlet koruması veya devlet çatısı altında iken uğramış oldukları istismarın yine kamu otoritesi eliyle kapatılıyor olması gerçeğidir. 2016 yılında evlenen her yüz kişiden 18’i maalesef yine çocuktu. Son 10 yılda evlendirilen kız çocuğu sayısı ise 482.908’a ulaşmıştır. Yine 15-17 yaş arası 17.789,  15 yaş altı ise 244 kız çocuğu doğum yapmıştır.

Çocuk işçiliğine de değinilen raporda SGK verilerine göre, 1milyon 170 bin çocuk işçi, çırak adı altında devlet eliyle çalıştırılıyor.

Raporda şu ifadeler yer alıyor:

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu ile çocuk işçisinin ismi çırak olarak değiştirilmiş ve çocuk emeğinin sömürülmesi meşru bir zemine oturtulmuştur. SGK verilerine göre, 1milyon 170 bin çocuk işçi, çırak adı altında devlet eliyle çalıştırılmaktadır. Meslek edinimi amacıyla çıkarılan yasalar bunlara ait yanlış uygulamalar ile çocuk işçi kavramı daha da genişletilmiş ve içinden çıkılamayacak bir hale getirilmiştir. 2016 yılında Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, çocuk işçi sayısı 708.000’e ulaşmıştır. Çocuk işçiliği, çocuk iş cinayetlerini de beraberinde getirmiştir. Sadece 2016 yılında 56 çocuk iş kazalarında sebebiyle hayatını kaybetmiştir.” Türkiye’deki çocuk işçiliği sorunun savaşın yarattığı krizden kaçıp ülkeye sığınan mültecilerle daha da büyüdüğünü vurgulayan Demir, “1.358,904 çocuğun mülteci olarak giriş yaptığı ülkemizde eğitim olanaklarından yararlanamadığı düşünüldüğünde en az yarısı kayıt dışı sektörde çalıştığı bilinen bir gerçektir.

Cezaevindeki çocukların durumuna ve da değinilen raporda 2016 yılında 2 bin 106 çocuğun özgürlüğünden mahkum bırakıldığı kaydedildi.

Raporda şu ifadeler yer aldı:

Adli sisteme bir şekilde dâhil olmuş çocukları, yeniden topluma kazandırması gereken devlet onları cezaevlerinde ki kötü koşullara maruz bırakarak bir daha suça işlemeye sürüklenmelerine zemin sunmaktadır. Birçok cezaevinde kamuoyuna yansıdığı üzere çocuklar Ceza infaz kurumlarında kapalı kapılar ardında işkenceye, kötü muameleye maruz kalmakta ve hatta kamu çalışanları veya akranları tarafından istismara uğramaktadırlar. Tam da bu sebeplerle çocuk cezaevlerinin kapatılması gerekirken maalesef yeni çocuk cezaevlerinin yapımına devam edilmektedir. Ayrıca cezaevinde ebeveynleriyle birlikte yaşamak zorunda kalan çocuklar sorunu da hepimizin üzerinde durup ve acilen çözüm üretilmesi gereken ciddi bir konudur.