Ana SayfaGüncel‘Düşman hedef’ krizi: NATO’dan özür, TSK’den açıklama

‘Düşman hedef’ krizi: NATO’dan özür, TSK’den açıklama

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin Norveç’teki NATO tatbikatında görevli 40 askerini geri çekmesine neden olan olayın ardından NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg özür dilerken, TSK tarafından yapılan açıklamada da “olayla ilgili yazılı ve sözlü olarak özür dilendiği ve sorumlu iki kişinin görevine son verildiği bilgisinin alındığı” kaydedildi.

Norveç’te gerçekleşen Trident Javelin tatbikatındaki bir simülasyonda hem Mustafa Kemal Atatürk’ün hem de Recep Tayyip Erdoğan’ın “düşman” hedefler arasında gösterildiği ortaya çıkmıştı.

Erdoğan, Norveç’te gerçekleşen NATO tatbikatını, “Norveç’te bir durum oldu. Düşman tablosu diye bir tablo koymuşlar ve Atatürk’ün ismi bir tarafta da şahsımın ismi var” sözleriyle duyurmuştu.

Sözlerine “Böyle bir ittifak olamaz. Oyun başka, zaman zaman malum yerlerde bunlar değişik yerlerde de yapıldı” şeklinde devam eden Erdoğan, tatbikattaki 40 Türk askerini geri çektiklerini açıklamıştı.

Bu gelişmenin ardından başlayan NATO-Türkiye gerginliği karşılıklı açıklamalarla yatıştı.

NATO Türkiye’den özür diledi

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg yayımladığı açıklamada, “kırgınlığa neden olan olaydan dolayı özür dilediğini” belirterek, “Olaylar, tek bir kişinin eylemlerinden kaynaklanıyor ve NATO’nun görüşlerini yansıtmıyor” ifadesini kullandı.

Söz konusu kişinin NATO çalışanı olmadığını ve Norveç tarafından görevlendirilen sözleşmeli sivil bir memur olduğunu belirten Stoltenberg, olayın ortaya çıkmasından hemen sonra bu personelin Stavanger kentindeki Trident Javelin tatbikatından uzaklaştırıldığını bildirdi.

NATO Genel Sekreteri, olaya ilşkin soruşturmanın sürdüğünü ve bu kişinin ceza alıp almayacağına Norveç yetkillilerince karar verileceğini ifade etti.

Kendisi de Norveçli olan Stoltenberg, “İttifaka önemli katkılarda bulunan Türkiye, NATO için değerli bir müttefiktir” dedi.

AFP’ye açıklamada bulunan Norveç Savunma Bakanı Frank Bakke-Jensen ise olaydan ötürü duyduğu “üzüntüyü” iletti.

TSK’den açıklama

Olaya ilişkin Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından da açıklamada yapıldı.

Açıklamada, Norveç’teki tatbikatta görevli bir personel tarafından Mustafa Kemal Atatürk’ün resminin temsili düşman ülke liderleri arasında gösterildiği, ayrıca bir başka personel tarafından da tatbikat için kullanılan sosyal medya çevriminde Cumhurbaşkanı Erdoğan adına sahte hesap açılarak temsili düşman kuvvetleri ile işbirliği yaptığı yönünde paylaşımlarda bulunulduğu belirtildi.

TSK açıklamasında sorumlu iki kişinin görevine son verildiği bilgisinin alındığı kaydedildi:

Durumun Genelkurmay Başkanlığı’na intikal etmesi üzerine olayın kabul edilemez olduğu NATO askeri makamları nezdinde yazılı ve sözlü olarak protesto edilerek tatbikata katılan TSK personelinin tatbikattan derhal çekilmesi Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar tarafından emredilmiştir. Sıralı NATO makamlarınca yaşanan olaydan duyulan üzüntü ve olayın kabul edilemez olduğu belirtilerek yazılı ve sözlü olarak özür dilenmiştir.

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Norveç’teki bir tatbikatta Atatürk’ün ve kendisinin resminin hedefe konduğunu söylemişti.

Cuma günü açıkladığı olaya büyük tepki gösteren Erdoğan, “Böyle bir ittifak, böyle bir müttefiklik olamaz” demişti.

Erdoğan, olayı öğrendiğinde gösterdiği tepkiyle ilgili olarak da şunları söylemişti:

Bu haber gelince Genelkurmay Başkanımız ve AB’den sorumlu Bakanımız, onlar da Kanada yolundaydı, bizi aradılar. ‘Böyle böyle bir durum var. Bu tatbikat da NATO tatbikatı. 40 tane askerimiz var, biz şimdi bu askerimizi çekme kararı verdik, çekiyoruz.’ dediler. Dedik ki ‘Tabii, hiç durmayın hemen. Velev ki o hedefler kaldırılsa dahi 40 askerimizi süratle oradan çekin.’


Bu haberde DW Türkçe ve BBC Türkçe’den yararlanılmıştır.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
254 gündür açlık grevinde olan Nuriye Gülmen tahliye edilmedi
Sonraki Haber
Moody's'in Türkiye raporu: Türkiye ekonomisinin büyümesi dirençli; siyasi risk ve dışarıya karşı kırılganlık var